Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Klavirski recital mladih pianistk

Konec junija so se v koncertni dvorani Glasbene šole Celje predstavile tri mlade učenke klavirja s samostojnim klavirskim nastopom. Eva Založnik iz Vojnika, Kaja Skaza s Frankolovega in najmlajša Nuša Žohar iz Celja srkajo glasbeno znanje na GŠ Celje pri profesorju in pianistu Benjaminu Govžetu, ki je mlade pianistke tudi pripravil za nastop.
Njihovo navdušujočo energijo smo čutili praktično ob vsakem trenutku, pa naj so bile to preproste skladbe, kot so npr. Bachov mali preludij, Pavčičeva priredba slovenske narodne Kaj nam pa morejo ali znane Chopinove, Mozartove, Beethovnove, Lisztove in sodobnejše kompozicije, ob katerih poslušalci niso ostali hladni. Ob zaključku so izvajalke posegale še po najrazličnejših glasbilih in pripomočkih, s katerimi so še dodatno popestrile že tako lep večer, s tem pa – predvsem pri dodatku, dokazale, da premorejo še kanček igralskega talenta. Že pogled na koncertni list je razkril dejstvo, da program ni bil ravno v okvirih osnovne stopnje, saj podobne kompozicije dijaki izvajajo predvsem na srednji stopnji. Da pa kaj takega zmorejo tudi učenke, so potrebne ure in ure vaj, odrekanj in namesto druženja s prijatelji mlade koncertantke največkrat svoj prosti čas izkoristijo za vaje in nabiranje kondicije. Ves trud je potem poplačan z dolgim aplavzom, zadovoljnimi vzkliki občinstva in stiski rok po koncertu.

 

Eva Založnik je stara 13 let in obiskuje OŠ Vojnik. V prostem času rada posluša glasbo, se druži s prijatelji, bere in poje v šolskem zboru. Igranja na klavir se uči že šesto leto. Udeležila se je nekaj klavirskih tekmovanj: leta 2010 je v Velenju osvojila srebrno priznanje, leta 2011 v Beogradu na mednarodnem tekmovanju bronasto priznanje in leta 2013 ponovno v Velenju srebrno priznanje. Eva zatrjuje, da je njen vzornik prof. Benjamin Govže.

 

Kaja Skaza je stara 14 let in obiskuje OŠ Antona Bezenška Frankolovo. Pouk klavirja obiskuje že sedmo leto. V prostem času se posveča svoji kobili Neli, posluša glasbo, poje v šolskem zboru, pleše in se druži s prijatelji. Tudi Kaja se je udeležila nekaj klavirskih tekmovanj: leta 2010 je v Velenju osvojila srebrno priznanje, leta 2011 na mednarodnem tekmovanju v Beogradu zlato priznanje in leta 2013 v Velenju bronasto priznanje. Četudi njena poklicna pot ne bo glasbena, je glasba njena velika ljubezen.

 

Nuša Žohar je stara 10 let in obiskuje OŠ Lava v Celju. Igranja na klavir se uči četrto leto. Svojo nadarjenost je dokazala na tekmovanju z osvojenim zlatim in srebrnim priznanjem.

 

Vse tri mlade učenke so se izpopolnjevale pri mednarodno priznanem profesorju K. Boginu iz Rusije. Zahvala za vse pridobljeno znanje gre seveda potrpežljivemu profesorju in pianistu Benjaminu Govžetu, ki jih s svojim pristopom vedno znova navdušuje za igranje klavirja. 

 

Foto: Jure Vovk

 

Oglejte si tudi