Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Ohranjanje narodne zavesti s spomini na kulturne velikane

"K sreči se Slovenci že precej let vendarle zavedamo pomembnosti slovenske kulture in slovenskega jezika, ki sta neločljivo povezana s književnostjo. S ponosom se spominjamo literarnih in drugače jezikovnih velikanov in uspešno ohranjamo kolektivno zavest o njih in ponos nanje," so bile uvodne misli voditeljev Gregorja Palčnika in Sabine Penič kot odgovor na "čivk" poslanke aktualnega sklica Državnega zbora RS na prireditvi v počastitev slovenskega kulturnega praznika, ki je bila v četrtek, 7. februarja 2019, v telovadnici Osnovne šole Vojnik. Letošnje priznanje za življenjsko delo s področja kulture v občini Vojnik je prejela Emilija Kladnik Sorčan. Program so sooblikovali Mladinski pevski zbor OŠ Vojnik, Vokalna skupina Kolorina in glasbena zasedba Shalom Pom Pom. Slavnostni govornik je bil ravnatelj Glasbene šole Celje Simon Mlakar.
»Lansko leto smo ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja posvetili temu jezikovnemu in kulturnemu multipraktiku. Letošnje leto označujemo kot Vodnikovo leto in se ob 200. obletnici njegove smrti spominjamo vseh gradnikov, ki jih je Valentin Vodnik položil v sam temelj slovenske kulture. Prispevek Franceta Prešerna pa smo močno podčrtali, ko smo datum njegove smrti označili s statusom državnega praznika, in to že takoj po drugi svetovni vojni,« sta nas nagovorila voditelja, sicer učitelja v Osnovni šoli Vojnik. Čez večer sta nas z izbrano besedo spominjala na tri velike može in priklicala v spomin kakšen drobec iz njihovega življenja, ki je dokazoval narodno in osebno veličino vsakega izmed njih.

Slavnostni govornik, ravnatelj Glasbene šole Celje, njena dislocirana enota v Vojniku letos praznuje 10 let, je spregovoril o trenutnem vzdušju v slovenski kulturi in spomnil na pomen digitalizacije, ki spreminja svet, države in posameznike. »Danes ne želimo moralizirati. Iskreno sem namreč ponosen na duhovno zapuščino naših prednikov, verjamem v pozitivno bistvo vsakega posameznika in verjamem v sliko boljšega jutri. Neslišno se torej lahko vprašamo, kaj bomo naredili, da bo kultura ostala hrbtenica slovenskega naroda. Morda nad to državo pogosto nismo navdušeni, a ponuja nam marsikaj, o čemer tudi bolj razviti narodi samo sanjajo,« je potrkal na vest zbranim v dvorani. »Vsem kulturnikom v najširšem smislu, tako v občini Vojnik kot v celotni Sloveniji in izven, želim in izražam čestitke za njihovo delo in jim želim jasnih, uglašenih in lepih občutkov pri ustvarjanju svojega poslanstva še naprej!« je še zaključil.


Emilija Kladnik Sorčan se je ob prejemu nagrade zahvalila Vojniku, šoli, lokalni skupnosti, društvu ... »Če mi pred 25 leti zaupanja ne bi izkazali, bi bila moja pot popolnoma drugačna. Ponosna sem na številne generacije otrok, ki mnogo kje puščajo kulturne sledi,« je strnila misli. Kladnikova se je sicer v glasbeno ustvarjanje Vojnika zapisala, ko je leta 1993 začela z vodenjem Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik. Svoje glasbeno znanje in ljubezen do lepega ubranega petja gospa Emilija prenaša tudi na mlajše generacije. Nekaj časa je kot umetniški vodja vodila tudi Vokalno skupino Kolorina. Na Osnovni šoli Vojnik, kjer poučuje glasbeno umetnost, je pod njeno taktirko pelo že mnogo generacij otrok. Vodi tudi pevski sestav zaposlenih na OŠ Vojnik. Vsako leto se s svojimi zbori udeležuje različnih tekmovanj, od koder prinašajo priznanja. Njeno kulturno udejstvovanje je zelo zaznamovalo Vojnik z okolico, njeno delo pa se je slišalo tudi preko slovenskih meja.

Ob prejemu nagrade je Emiliji Kladnik Sorčan čestitala tudi ravnateljica OŠ Vojnik, mag. Olga Kovač, za presenečenje pa je poskrbel »njen« Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik, ki je s pesmijo, namenjeno zborovodkinji, popestril prdvečer slovenskega kulturnega praznika.

Tekst: Tjaša Podergajs
Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi