Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Marjan Lebič

Kadar človek umre, se zemlja razmakne od bolečine. Smrt zaboli žive, vzame jim glas, nastane veliko tišine. (I. S.)
So ljudje, ki jih preprosto začutimo.

So ljudje, ki se znajo naseliti v srca ljudi in v njih tudi ostati.

So ljudje, zaradi katerih je svet lepši.

So ljudje, kot je bil gospod Marjan Lebič.


Vse življenje se je nesebično razdajal za dom, družino, poklicno poslanstvo in širšo skupnost. Z  ženo Majdo sta bila kot zakonski par in starša dveh sinov zgled za ljubečo družino, ki si je svoj dom ustvarila v Celju. Kot profesor zgodovine je številnim generacijam mladih oblikoval pogled in pozitiven odnos do preteklosti in sedanjosti.  Vsi, ki so imeli srečo z njim sodelovati, se ga spominjajo kot blagega, strpnega in razumevajočega pedagoga.


Z glasbo, zlasti zborovsko, je bil tesno povezan vse svoje življenje. Bil je zborovodja MoPZ Ivan Cankar iz Celja, krajši čas je bil »njegov« tudi MoPZ France Prešeren iz Vojnika. Na srednji šoli, kjer je bil zaposlen, je vodil mladinski zbor in poučeval glasbeno vzgojo. Do nedavnega je bil kot organist aktiven v župniji  Sv. Duha v Celju. Kot izkušen glasbenik je z nasveti pomagal pevskim sestavom in tako pripomogel k višji kakovosti zborovskega petja.


Frankolovčani smo mu posebej hvaležni za njegov prispevek k razvoju kulture v našem kraju. Pred 48. leti je stopil na čelo takrat ustanovljenega MoPZ Anton Bezenšek Frankolovo. Z resnim in strokovnim delom je skupaj s pevci začel graditi temelje današnjega zbora, katerega podobo je soustvarjal kar 23 let. V vseh teh letih je bil mnogo več kot le strokovni učitelj in zborovodja. S pevci je ustvarjal spoštljiv odnos, postal in ostal je njihov zvesti prijatelj. Tudi, ko so njegovo delo nadaljevali mlajši strokovnjaki in so se generacije menjale, so člani zbora radi prisluhnili njegovemu mnenju o tekočem ustvarjanju zbora in dobronamernim napotkom za prihodnost. Zato upravičeno pravimo, da je bil g. Lebič oče »Bezenškovega« zbora.


Prosvetno društvo Anton Bezenšek Frankolovo je izgubilo častnega člana. Hvaležni smo za vse ure, ki smo jih preživeli z njim na koncertih in druženjih. Hvaležni smo, ker je obogatil naše življenje s svojim strokovnim znanjem, modrostjo in izjemno pozitivno naravnanostjo.


Besedilo:  Dragica Gregorc, Sonja Jakop

Foto:   Dolfi Jakop

Oglejte si tudi