Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Likovna razstava Ksenije Ferenc v spomin na akademika dr. Josipa Kotnika

V petek, 8. junija 2018, je v prostorih Knjižnice Vojnik potekalo odprtje razstave likovnih del Ksenije Ferenc – velike ljubiteljice in poznavalke umetnosti. Na odprtju razstave sta za pogostitev poskrbeli Gostilna Turist ter Občina Vojnik, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Organizacijo dogodka je izvedla Knjižnica Vojnik, v kateri si lahko ogledate razstavo del Ksenije Ferenc. Avtorica razstave ne samo da občuduje že nastale umetniške stvaritve drugih umetnikov, njena ljubezen do umetnosti je tako močna, da ustvarja tudi sama. Motivi njenega ustvarjanja so večinoma lastne interpretacije že znanih motivov iz zgodovine likovnega ustvarjanja, pogost motiv, ki ga srečamo na slikah, je tudi človeška podoba. Tokratno razstavo je posvetila svojemu stricu Josipu Kotniku.
Malokdo ve, da je bil dr. Josip Kotnik slovenskih korenin – njegovi predniki so bili s Celjskega, natančneje s Frankolovega. Ukvarjal se je z razvojem vojaških naprav in raketne tehnike ter s problematiko vesoljskih poletov. Sodeloval je tudi pri ameriškem vesoljskem programu Apollo. Bil je idejni oče univerzitetnega računalniškega središča v Zagrebu, posebej se je izkazal s popularizacijo astronavtike. Leta 1969 je v središču Zagreba prav on komentiral prenos enega največjih dogodkov v zgodovini človeštva – pristanek Apolla 11 in prvih ljudi na Luni.

Kotnik se je ukvarjal tudi s pisanjem. Prvo knjigo z naslovom Človek v vesolju je napisal leta 1968, govori pa o vesolju in poletih v vesolje. Leta 1990 je izšel memoarski kalejdoskop Vsi umirajo enako, kjer je z opisovanjem osebnih doživetij Kotnik naslikal portret generacije, ki je preživela vojno in dočakala svobodo.

Razstava bo na ogled še ves mesec junij, zato vljudno vabljeni v prostore Knjižnice Vojnik, da si jo ogledate.

Tekst in foto: Doroteja Čatorič

 

 

Oglejte si tudi