Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Kultura, naš ponos

»Pomembna je ljubezen do kulture, naroda, svobode, družine, zemlje ... Prešernova želja, združiti Slovence, se je uresničila!« S temi besedami in vezno besedo s poudarki o pomembnosti lastnega samozavedanja o kulturi, naši trdnosti, pomenu kulturnega praznika in velikem Francetu Prešernu, sta nas čez bogat medgeneracijski večer popeljala Janja Srebot Vdovič in Matevž Birk, učenec Osnovne šole Antona Bezenška Frankolovo.
Na prireditvi v počastitev slovenskega kulturnega praznika v torek, 7. februarja 2017, v večnamenski dvorani Osnovne šole Antona Bezenška Frankolovo je Občina Vojnik podelila tudi priznanje za življenjsko delo s področja kulture v občini Vojnik za leto 2017. Prejemnik je postal Jožef Gregorc iz Bezenškovega Bukovja pri Frankolovem. 

Tudi letošnji razgiban program je bil raznovrstno obarvan. Nastopili so učenci in učitelji Osnovne šole Antona Bezenška Frankolovo, Moški pevski zbor Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo, otroci Vrtca Danijelov levček Vojnik, Mešani komorni pevski zbor Društva upokojencev Vojnik, otroci Vrtca Mavrica Vojnik, Etno glasbena skupina Vrajeva peč in učenci Osnovne šole Vojnik. Dramska skupina KUD France Prešeren Vojnik je z učenci frankolovske šole pripravila izsek iz bridke komedije Moj ata, socialistični kulak. Ob zaključku sta nastopili še Klementina Selčan in Patricija Jakop s fantovsko vokalno zasedbo.

Tokratni slavnostni govornik, slovenski pisatelj in dramatik Tone Partljič, je na poseben način spregovoril o osebnem doživljanju zapuščine Franceta Prešerna. »Vedno bolj ugotavljam, da smo Slovenci zelo dobri pri pojmu praznovati, slabši pa pri pojmu brati. Menim, da se moramo bolj poglobiti v Prešerna, saj so ravno v teh časih njegove pesmi še kako aktualne! Prešerna je treba brati in nositi v sebi.« Pripovedoval je tudi o predstavnikih medijev. »Vsako leto se najde novinar, ki pove, da je za nami dan kulture, zdaj bomo pa ostalih 364 dni v letu nekulturni. To me zelo zmoti, saj je malo narodov, ki ima toliko ljubiteljskih društev, v nobeni evropski državi ni toliko gledališč na prebivalca kot v Sloveniji in še bi lahko našteval. Veste, država Francija nima Lepe Vide, Krsta pri Savici. Naš narod je visoko kulturen, četudi to sami težko priznavamo,« je bil Partljič kritičen. »Mi smo tisti, ki moramo biti dobri in zato bo tudi čas dober. Zavedati se moramo čudeža, saj nas je Prešeren iz nič postavil v Evropo ob bok drugim mojstrom.« Ob zaključku je poudaril, da smo vsi mi utrinki, nekatere zvezde pa so na nebu stalne. »Ena izmed njih je Prešeren, zato to zvezdo glejmo in občudujmo!«

Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo s področja kulture tudi danes, kljub svojim častitljivim letom, še vedno rad poje v kar štirih pevskih zborih: že štiri desetletja v frankolovskem moškem pevskem zboru, katerega soustanovitelj je bil, pri cerkvenem pevskem zboru več kot 70 let ter v vokalni skupini Družine Gregorc 25 let. Tudi pri upokojenskem pevskem zboru v Vojniku, katerega član je že vrsto let, ga močno pogrešajo, kadar mu zdravje tega ne dovoljuje. Skratka, njegovo življenje je močno zaznamovala pesem, sicer pa je še zdaj član več društev v kraju. Je tudi prejemnik zlatega vojniškega grba, najvišjega priznanja, zelo ponosen pa je tudi na bronasti grb, ki ga je prejel skupaj z Družino Gregorc. Jože prenaša glasbeno dediščino tako na svoje otroke, vnuke kot na druge člane. Z moškim pevskim zborom je z domačo pesmijo razveseljeval  tudi rojake v tujini, celo v daljni Kanadi, z družino Gregorc pa na različnih festivalih, kot je Družina poje v Andražu nad Polzelo, kjer so sodelovali več kot dvajsetkrat. Zanj lahko rečemo, da je in vedno bo domača pesem njegova življenjska sopotnica.


Župan Branko Petre se je ob zaključku prireditve zahvalil slavnostnemu govorniku in zbrane nagovoril z besedami: »Občina Vojnik je kraj, kjer kulturo jemljemo zares! V občini je kultura način življenja in temelj našega bivanja.«


Tjaša Podergajs
Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi