Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Ekološka kmetija Žerjav

Pri izbiri in nakupu hrane počasi postajamo bolj pazljivi. V poplavi nizkocenovnih izdelkov na trgu se marsikdaj znajdemo pred dilemo, da je hrana pač hrana in zakaj bi kupovali dražje izdelke na kmetiji ali tržnici. Vendar pri izbiri hrane ni vse v ceni. Vse kmetije, ki so res ekološke, imajo ustrezen certifikat, ki ga pridobijo pri pooblaščenih certifikacijskih organizacijah. Ekološka hrana ni le brez strupov, ampak je tudi izdatnejša, bolj nasiti in je polnega okusa.

Kaj je certificirana ekološka kmetija?

Žerjavova kmetija ima ekološki certifikat za pridelavo ekoloških pridelkov že od leta 2000.  Certifikat za pridelavo je dan na podlagi letnega pregleda ekoloških kontrolorjev obdelovalnih površin, zapiskov, porabo semen, sredstev za zaščito rastlin… Za  predelavo so pridobili ekološki certifikat letos (2021). Ekološki kontrolorji za predelavo kontrolirajo vse recepture, dokup materiala, porabljene količine pri predelavi, količine izdelkov. Datum in količino predelave je potrebno vsaj en dan vnaprej napovedati pri kontrolni organizaciji,  vsaka kontrola se posebej plača.  

Vse kar pridelujejo na kmetiji je 100 % ekološko, od uporabljenih semen, sadik in pridelkov in izdelkov. Njihova kmetija obsega 4,3 hektarja, ki ležijo v območju z omejenimi dejavniki (OMD) v Malih Dolah. Kulture so različne, travniki, sadovnjak, vinograd, njive in nekaj gozda. Redijo nekaj goved, ovce in  kokoši. Za pridelavo zelenjave so letos postavili nov rastlinjak. Žerjavovi delujejo z roko v roki z naravo, jo ohranjajo in ji vračajo vsaj toliko, kot ona daje njim.

Ekološko in lokalno je idealno

Poleg osnovne kmetijske dejavnosti ima Žerjavova ekološka kmetija  registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji, ki sega od predelave kmetijskih pridelkov v končne proizvode  v okviru »popoldanskega«  podjetja Tesarstvo, krovstvo in predelava domačih pridelkov na kmetiji Žerjav Marjan s. p. . Družina šteje sedem članov, Marija in Marjan Žerjav, štiri hčere in bivši 92 letni lastnik kmetije, za katerega srbijo. Na kmetiji pomagajo vsi, dekleta pa počasi odhajajo na svoje in večina dela ostane staršema. Pridelke in izdelke prodajajo na kmetiji, z dostavo na domu, na izbiro so tudi v Kmetijski zadrugi Vojnik in Cvetličarni Maja v Vojniku .


Vse se je začelo z jušnimi rezanci

Marija je začela z jušnimi rezanci, ki jih je ponudila na stojnici. Še danes so prav ti rezanci najbolj prodajani, v ponudbi so še pšenični široki rezanci, pirini, ajdovi široki rezanci, rezanci s koruznim zdrobom in ribana kaša. Izdelava je ročna, tradicionalna od priprave testa do sušenja na zraku. Iz doma pridelane jušne zelenjave izdelujejo vegeto, ponujajo jabolčni kis, vino, jajca in sezonsko zelenjavo.


RECEPT:

Popečeni široki rezanci z zelenjavo in piščancem

Sestavine za šest oseb:

20 dag bio širokih rezancev iz kmetije Žerjav (ajdovi, pirini, jajčni ali jajčni s koruznim zdrobom ali vsakih nekaj)

50 dag mešane zelenjave (korenček, brokoli, cvetača, bučke, rdeča paprika)

1 piščanec

olivno olje

sol, začimbe


Postopek:

Piščanca očistimo, razkosamo, naoljimo z olivnim oljem, posolimo in malo začinimo. V slanem kropu skuhamo rezance (kuhamo 5 min in odcedimo). Pripravimo zelenjavo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V pekač nalijemo 2cm vode in vanj vsujemo zelenjavo in rezance, ki smo jih naoljili in posolili. Nad pekač damo rešetko, nanjo položimo razkosanega piščanca in pečemo. Preden je zelenjava popolnoma mehka in je piščanec pečen, vključimo žar in vse skupaj hrustljavo zapečemo. Namesto piščanca lahko izberemo mleto svinjsko meso, kotlete, jagnjetino, tuno...

Rezance in zelenjavo lahko pred peko pomešamo z naribanim sirom ali polijemo s stepenim jajcem s kislo smetano in spečemo. Vse vrste širokih rezancev so odlične tudi v hladnih solatah.

Besedilo: Lea Sreš

Foto: osebni arhiv, Lea Sreš


Oglejte si tudi