Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

SKLEPI 6. SESTANKA ŠTABA CIVILNE ZAŠČITE z dne 25. 11. 2020 ob 16.00 preko video konference

 

OBČINA VOJNIK

 

Datum: 25. 11. 2020

Številka: 842 – 0002/2020 –

 

SKLEPI  6. SESTANKA ŠTABA CIVILNE ZAŠČITE 

z dne 25. 11. 2020 ob 16.00 preko video konference

 

Prisotni: Arnold Ledl – poveljnik CZ, Tomaž Pekovšek, Ivan Jezernik, Lidija Eler Jazbinšek, Dušan Horvat, Branko Petre – župan, Boštjan Švab in Mojca Skale

 

Tehnično podporo video konferenci je zagotavljal Urban Podergajs. 

 

SKLEPI IN INFORMACIJE:

 

  1. Situacija v občini Vojnik je slabša. Število okuženih je bistveno višje od povprečja v Sloveniji (1560/100.000 prebivalcev). V zadnjem dnevu je 24 (11) (9) novo okuženih, skupaj aktivno okuženih je 139 (87) (95) občanov, torej 52 (8) (27) aktivnih več kot pred enim tednom. V oklepaju so podatki za 10. 11. 2020 in 3. 11. 2020. V SeneCuri Domu starejših občanov Vojnik se okužbe povečujejo 25 + 7  (10 + 1). Civilna zaščita jim je že zagotovila 20 postelj z ležišči iz skladišča CZ ter jim preko Regijskega štaba CZ poskuša zagotoviti dodatni kontejner za ureditev izolacijske garderobe. Vrtec Mavrica Vojnik: 9 (5) zaposlenih okuženih je doma v izolaciji. V občinski upravi so evidentirani 3 (3) okuženi. V tem tednu zaradi varnosti ne sprejemajo strank, ki  lahko uporabljajo telefonske informacije, elektronsko pošto ali navadno pošto. Večina zaposlenih dela na domu. Okuženi so tudi v PGD Vojnik, vendar so kljub temu vse gasilske enote pripravljene in usposobljene za delo – intervencije, ki pa se jih udeleži optimalno število gasilcev.
  2. Situacija na terenu – javnih površinah ter v trgovinah je v skladu z zakonodajo in navodili NIJZ, problem so prikrita druženja. Več okužb je tudi pri različnih delodajalcih, ki izvajajo protokol glede visoko rizičnih kontaktov. Ker pa se okužba lahko prenaša tudi s kontakti, ki niso opredeljeni kot visoko rizični, civilna zaščita predlaga, da se večja pozornost v skladu z možnostmi (delo na domu...) nameni tudi tej skupini rizičnih kontaktov, za katere se predvideva samoizolacija oziroma zmanjšanje stikov v delovnem in zasebnem okolju, še posebej z ranljivimi skupinami.  Pomembno je, da se vsak posameznik obnaša kot, da bi bil kužen.
  3. Občinska uprava je pripravila nabor pomembnih številk za obdobje COVID-a 19, ki so se objavile na spletni strani Občine Vojnik in se bodo tudi v novembrski številki Ogledala (Klicni center 080 14 04 – tudi za izjeme pri prehodu občinskih meja, Policija, Občina Vojnik – splošne zadeve ter pomoč prostovoljcev, Lekarna Vojnik, Zdravstveni dom Vojnik in brezplačna psihosocialna pomoč).
  4. Še vedno je v veljavi Odredba o prepovedi uporabe športnih in drugih javnih objektov oziroma površin, ki jo je župan sprejel 16. 10. 2020. Odredba vključuje športna, šolska in otroška igrišča. Parkovne površine se lahko uporabljajo v skladu z navodili NIJZ.
  5. Župan je 21. 10. 2020 izdal Sklep o protokolu izvajanja pogrebnih storitev v občini Vojnik in 23. 10. 2020 Sklep o delovanju vrtcev v občini Vojnik v minimalnem obsegu. V varstvu je 18 otrok staršev, ki nimajo varstva, sami pa morajo obvezno delati (nujne službe). Ena skupina otrok je zaradi okužbe zaposlene v karanteni.
  6. Prostovoljci pomagajo pri triaži – sprejemu v Zdravstveni postaji Vojnik od 7.30 do 13.30. Preveri se, če je to še vedno potrebno, sicer se bi preusmerili za pomoč starejšim in onemoglim ter za dostavo. Prostovoljci tudi opozarjajo občane na upoštevanje ukrepov NIJZ. Urejajo se nove pogodbe s prostovoljci. Lidija Eler Jazbinšek je potrdila možnost za donacijo mask, ki se bodo razdelile prostovoljcem ter organizacijam KO RK in Karitasom.
  7. 1000 kom zaščitnih mask FFP2/KN95 v skladu z EN149:2001 + A:2009 je bilo dobavljeno in so v skladišču CZ.
  8. Vsa gasilska društva občine so prejela po 10 kom mask za direktno namestitev na intervencijsko čelado. Ker so zelo praktične, bi bilo smiselno, da bi jih v prihodnje naročili za vse operativne gasilce – kot del osebne zaščitne opreme. Župan tudi informira, da bodo zavarovanja gasilcev in vozil predvidoma prešla na državni nivo.
  9. Protipoplavne vreče so bile dobavljene in so se razdelile gasilskim društvom Nova Cerkev, Vojnik in Frankolovo. Po potrebi se lahko uporabijo vse na enem območju.
  10. Dobavljena je bila tudi stabilizirane folija, ki je v skladišču CZ. Lahko se bo uporabljala tako za pokrivanje streh kot tudi za zaščito plazov. Treba je naročiti sejan pesek (4-8) za protipoplavne vreče, saj se hitreje suši.
  11. Bolničarji GZ Vojnik-Dobrna so na razpolago tudi Regijskemu štabu CZ.
  12. Gasilci in gasilke so usposobljeni tudi za prvo pomoč. Na poziv RK Celje dve članici PGD Frankolovo (Jerneja in Nuša Lilija), ena članica PGD Nova Cerkev (Lavra Jesenek) ter ena članica PGD Lemberg (Petra Božnik) dejavno (8 ur dnevno) pomagajo od  9. 11. 2020 v Splošni bolnišnici Celje.
  13. V primeru večjih potreb se lahko v psihosocialno pomoč vključi tudi članica iz GZ Vojnik-Dobrna, ki je za to usposobljena.
  14. Redarji opravljajo nadzor občasno tudi popoldan in ob vikendih, v skladu z dogovorom v drugih občinah.
  15. Redni sestanki Štaba civilne zaščite so vsako sredo ob 16.00 preko video konference.

 

Sestanek se je končal ob 16:25.

 

Zapisala: Mojca Skale

Arnold Ledl, poveljnik CZ 

                                                                                                          Poveljnik CZ,

Oglejte si tudi