Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
4°C
-9°C
NED.
8°C
-8°C
Deli
3271

Od zamisli do uresničitev idej

V dnevu, ki je bil sicer deževen, a me je vendarle navdihoval s pozitivno energijo, sem se odpravila na krajši pogovor k Mariji Žerjav, predsednici Društva podeželskih žena Meta, da malo poizvem o delovanju njihovega društva ter o dejavnostih, ki se izvajajo tako v domačem kraju kot v okolici.

Gospa Marija, kako dolgo ste že predsednica Društva podeželskih žena Meta in od kod ime Meta?

Funkcijo predsednice društva sem prevzela leta 2011, vseskozi pa se trudim, da delo opravljam korektno, da krepim ekipni »duh« v društvu ter da sem odprta za predloge/ideje, ki prihajajo iz vrst naših članic, tudi od zunanjih društev ter od ljudi, ki včasih kar sami mimogrede povedo, kaj bi si želeli, da vključimo v svoj program, delo, morebitne učne delavnice, predavanja itd. Najprej se je društvo imenovalo Aktiv kmečkih žena, ime Meta pa je dobilo na 25. obletnici delovanja. Društveno ime »Meta« ni povezano z imenom kot takim, ampak smo dali društvu ime po zelo znanem zelišču meti oz. melisi, kot jo nekateri pojmujejo.


Koliko članic šteje vaše društvo in kakšna je njihova povprečna starost?

Društvo šteje od 120 do 130 članic, in sicer so to članice vseh treh občin; Vojnik, Dobrna in Celje (sicer imajo npr. takšno omenjeno društvo tudi v Celju in Dobrni, vendar je vseeno nekaj žena pridruženih našemu društvu v Vojniku). Povprečna starost je približno od 60 do 70 let, najmlajša članica pa šteje nekaj čez 20 let.


Kako se društvo financira, saj vemo, da je vse povezano z denarjem, program pa je treba zasnovati najverjetneje ob začetku leta? Kako uskladite vse načrte in koliko jih izvedete?

Društvo se financira iz članarin članic ter javnih razpisov, ki jih razpisuje občina enkrat letno.

Društvo na začetku leta naredi načrt dela, ki ga v veliki meri preko leta tudi izvedemo. Trudimo se po najboljših močeh in smo dejavni tako v domačem kraju kot tudi regijsko.


Mi lahko zaupate, kako ste dejavni na regijskem področju?

Enkrat letno imamo regijsko srečanje predsednic in predstavnic društev podeželskih žena; gre za podajanje idej in pobud, načrtovanje skupnih dejavnosti itd. Organiziramo si letne ekskurzije v sosednje države, imamo skupne priprave in pogostitve s pecivom pri vseslovenskem shodu kmetov na Ponikvi, regijsko srečanje kmetic celjske in koroške regije idr.


Kaj pa dejavnosti, ki jih organizirate v svojem društvu?

Vsako leto, že od začetka, sodelujemo na Božičnem Vojniku. Kot društvo smo se predstavile na celjski televiziji, v domači občini ter izven tudi z raznimi učnimi delavnicami različnih tem: peka peciva, tort, izdelovanje krem, izdelkov iz ličja ipd. Izvajamo razna predavanja s področja zdravstva, vrtnarstva, zeliščarstva, aktualnih zadev, ekologije.

Članice društva smo bile tudi udeleženke na mednarodni konferenci v Dolenjskih Toplicah o položaju kmečkih žena, na kar smo tudi zelo ponosne. Osnovni moto našega društva in povezovalna nit delovanja je ohranjanje ljudskega izročila in običajev naših prednikov, kulinarike, promocije domače hrane itd.


Zelo ste delavni in dejavni, na kar ste lahko ponosni. Ali imate tudi kaj časa za sprostitev med napornim delavnikom doma in dejavnostjo v društvu?

Imamo, seveda. Vsako leto je organizirana ena ekskurzija; letošnja bo ekskurzija na Primorsko, kjer si bomo ogledali prireditev Festival vrtnic v Novi Gorici, in v Portorož, kjer si bomo ogledali prireditev Rose & rose (rože in rose vino in penina). Enkrat letno je organiziran tudi pohod po poteh v naši okolici. Ponosni pa smo tudi na izdajo društvenega setvenega koledarja.


Kakšne so želje za naprej?

Delati dobro, delati s srcem za ljudi, saj ljudje to potrebujemo. Vesele smo, ko imamo udeležence na svojih pogostitvah, prireditvah, učnih delavnicah, predavanjih idr., saj nam vse to daje potrditev, da delamo dobro in da nas ljudje radi obiščejo, kar pa je nagrada za naše delo!


In nagrada je bila podeljena tudi s strani občine, kajne?

Da, res je, leta 2014 smo prejele občinsko srebrno priznanje za delovanje društva.

Zasluženo, vsekakor.

Tekst: Dragica Jezernik
Foto: arhiv društva

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!