Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Idejna zasnova kulturnega središča v Vojniku

Pogovarjali smo se z mladim, ambicioznim Vojničanom, ki se mu je porodila super ideja.
Mark Škoflek se je z Dobrne preselil v Vojnik pred devetnajstimi leti. Kmalu po končanem študiju je odprl svoje podjetje (Schima, Jožef Mark Škoflek s. p.). Večinoma se ukvarja z izrisom notranje opreme za hotele in posamezna gospodinjstva, dela pa tudi vizualizacije oziroma tako imenovane »renderje« za arhitekturo in interier.

Z ženo Martino sta se poročila že kot študenta, sedaj pa imata dva prekrasna otroka. Zaenkrat živijo v Vojniku, kmalu pa se bodo preselili v Vizore.

Poleg službenih in družinskih obveznosti se rad ukvarja še z glasbo. V srednji šoli je igral v rock bandu, sedaj igra solo kitaro v zasedbi Oušntrajb, kjer ustvarjajo avtorske pesmi. Že deseto leto je tudi član Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Lenarta Nova Cerkev, kjer poje in zbor občasno spremlja z igranjem na kitaro.

 

Leta 2018 je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani zaključil študij in pridobil naziv mag. inž. arhitekture. Ker je želel poiskati rešitev za izboljšanje kulturno-družbenega življenja občanov, je za zaključek študija napisal magistrsko delo z naslovom Idejna zasnova kulturnega središča v Vojniku. Problem je zaznal pri neustreznosti kulturnega doma. Poleg tega, da je dom star, dotrajan, premajhen in postavljen v staro trško jedro, ki ni več središče družbenega življenja, je težava tudi v parkirnih mestih. 

Vojnik ima veliko društev, ki ogromno doprinesejo h kulturnemu življenju kraja. Skoraj vsako društvo se sooča s prostorskimi težavami, saj nimajo ustreznih pogojev za vaje ali za shranjevanje stvari, ki jih potrebujejo za svoje delovanje. Danes so si med sabo primorana deliti en prostor, se usklajevati glede terminov ali pa iskati prostore drugje po občinskih stavbah.

Problema se je lotil popolnoma nedeterminirano. Na začetku ni vedel, kaj bo rezultat naloge – ali bo to prenova, prizidava, nadomestna gradnja ali novogradnja na novi lokaciji. Za slednjo rešitev se je odločil na podlagi urbanističnih in zaznavnih analiz kraja, karakteristike kraja in obstoječih infrastruktur.

Kmalu po zagovoru magistrske naloge je svoj projekt predstavil županu, ter komisiji za pripravo strategije Občine Vojnik. Ideja jim je bila sicer zanimiva, saj se zavedajo, da v Vojniku primanjkuje ustreznega prostora za kulturne prireditve in dogodke, ampak vse je povezano tudi s finančnimi sredstvi.

Z novim kulturnim središčem, ki ga je v magistrski nalogi postavil nasproti občinske stavbe, bi pridobili tri stvari: veliko koncertno dvorano, nov trg in park. Poleg tega bi v kulturnem središču nastal prostor za turistično točko, manjšo prodajalno, lokal, banketno dvorano ter manjšo podzemno garažno hišo. Za športna igrišča je predvidel dve bližnji nadomestni lokaciji. Celoten kompleks vključno s koncertno dvorano bi bil primarno na voljo občini in občanom. Poleg društev bi prostore koristila tudi glasbena in po potrebi tudi osnovna šola.

Sekundarno bi se celoten kompleks lahko tržil tudi zunanjim organizatorjem in gostujočim prireditvam.

Če vemo, kaj hočemo, kje želimo postaviti kulturni center in kako bi moral center kot celota delovati, je pot do uresničitve lažja. 

 

Tekst: Nuša Lilija

Foto: arhiv Marka Škofleka

Oglejte si tudi