Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Glasba je moralni zakon

David Preložnik je profesor glasbe in vodja 70-članskega dekliškega pevskega zbora na Gimnaziji Celje – Center, razrednik in koordinator kulturno-umetnostne vzgoje. Delo mu predstavlja način življenja, kjer je ob vseh dosedanjih izkušnjah in spoznavanju dela z ljudmi najbolj zadovoljen. Kadar ni v službi, gre zelo rad na Obalo, kjer z družino uživa in nabira energijo v Piranu. Tudi njegovi hobiji so večinoma povezani z glasbo, saj obožuje večere, ko s prijatelji na terasi ob zvokih kitare in harmonike zapojejo za dušo. V glasbi ga vedno spremlja Platonova misel, ki pravi, da je glasba moralni zakon. Pravi, da glasba daje dušo vesolju, krila umu, polet domišljiji in šarm ter veselje do življenja.
Glasbeni začetki

Davidovi glasbeni začetki segajo v čas osnovne šole v Vojniku, kjer je poleg petja v pevskem zboru obiskoval še glasbeno izobraževanje za klavirsko harmoniko pri Matjažu Krušiču. Čeprav mu je bila instrumentalna glasba blizu, se je kasneje ni lotil profesionalno. So pa bili s tem postavljeni pomembni temelji, ki ga v muziciranju spremljajo ves čas njegovega pedagoškega ustvarjanja. Šolanje je nato nadaljeval na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru, kjer je leta 2004 uspešno maturiral. Ker je tekom šolanja začutil, da je glasba tisto, kar ga zares veseli, se je odločil za študij glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

Od študija do danes

V letih 2007 in 2013 je med drugim vodil Komorni moški zbor Celje. Od leta 2012 do 2017 je umetniško vodil in pel v vokalni skupini In spiritu. Je član in korepetitor zbora Collegium vocale Celje. V cerkveni glasbi ljubiteljsko deluje vse od leta 1999, najprej kot organist v domači župniji Nova Cerkev, nato od leta 2004 v Mariboru na Teznem, od leta 2007 do 2012 kot zborovodja v stolni cerkvi sv. Danijela v Celju ter od 2013 do 2019 na Prihovi pri Slovenskih Konjicah. Od leta 2009 je kot profesor glasbe zaposlen na Gimnaziji Celje – Center.

Vse od študija se izpopolnjuje na pevskih tednih in mednarodnih tečajih iz dirigiranja (Anders Eby – Švedska, Ragnar Rasmussen – Norveška, András Farkas – Švica, Sebastijan Vrhovnik – Slovenija …). V sakralni glasbi se je izpopolnjeval na orglarski šoli v Mariboru in Celju ter na številnih drugih izobraževanjih pod mentorstvom priznanih pedagogov in glasbenikov (Tomaž Faganel, Martina Batič).

In spiritu

Na povabilo Bena Podergajsa sta se David in njegova žena Bernarda leta 2011 pridružila vokalni skupini In spiritu. Skupino je v tistem času vodil umetniški vodja Tomaž Marčič, ki ga je zamenjala ravno Bernarda. Po letu dni je Bernarda umetniško vodstvo skupine predala Davidu, ta pa je kot vodja uspešno krmaril vse do leta 2018. Na skupino so vplivali različni dejavniki, na katere ne Bernarda in ne David nista imela vpliva. Zaradi drugih obveznosti so člani skupine začeli zapuščati Vojnik in skupino, vrstile so se menjave pevcev, vse to pa je od Davida zahtevalo veliko organizacije, prilagajanja in usklajevanja. Delo v In spiritu mu je prineslo ogromno izkušenj, predvsem s področij povezovanja, organiziranja in vodenja skupine ter pri delu z ljudmi. Na skupino ima lepe spomine, predvsem v prvih letih skupnega ustvarjanja in organizacije številnih koncertov, pevskega festivala, s katerim so v Vojnik pripeljali med drugim tudi zbor Slovenske filharmonije. V lepem spominu ima tudi vsa osebna druženja, praznovanja rojstnih dni in drugih družinskih dogodkov. ''Kadar si v takšni zasedbi, gre torej za način življenja, to so neke vrste zakonitosti delovanja vsake pevske zasedbe in ko se to vse poklopi, je to nekaj najlepšega v vokalni glasbi!'' nam je še zaupal.

Načrti za prihodnost

''Načrti za prihodnost so, ne da bi se čim prej vrnili na stare tirnice, ampak da bi se iz trenutnega obdobja čim več naučil, si dal novih priložnosti, tudi na področju glasbe in kulture. Želim si, da bi bila kultura pomemben dejavnik v šolstvu, ki spodbuja tudi k učnemu uspehu in medpredmetnemu povezovanju. Kultura je tista, ki izoblikuje in izpopolnjuje človeka, ga notranje bogati in tako dela prvinskega ter zgolj »človeškega«,'' nam še pojasni David.

Tekst: Nina Mlinar

Foto: osebni arhiv


Oglejte si tudi