Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Ekološka aronija Furlan

Ko se peljete po cesti od Vojnika proti Dobrni, zagledate v kraju Lemberg na desni strani travnik, na katerem raste prečudovit nasad ekološke aronije.
Do leta 2012 so na domačem travniku v neokrnjeni naravi rasle jablane. Po težki poškodbi gospodarice so razmišljali, kako bi zemljo oplemenitili. Na sejmih so spoznali aronijo, ki ima na človekovo zdravje zelo veliko pozitivnih učinkov.

Kaj sploh je aronija?

Aronija spada v rod grmičevja, ki izvira iz vzhoda Severne Amerike, kjer so jo gojili in uporabljali kot zdravilo že Indijanci. Bujno rastoč grm zraste od enega do treh metrov v višino, lahko pa se oblikuje tudi v manjše drevo. Zaradi visoke odpornosti na mraz prenese zimsko temperaturo celo do - 47C. Aronijo mnogi imenujejo "sibirska borovnica«. Rastlina je odporna tudi na sušo, škodljivce, onesnaženje in bolezni.

Aronija vsebuje največ antioksidantov med vsemi jagodičevji in ostalimi vrstami sadja. V plodovih aronije je veliko vitamina A, C, E, več vrst vitamina B ter zelo redek vitamin P.

Z uživanjem aronije si lahko izboljšamo zdravje, saj tako ne krepimo samo imunskega sistema, ampak telo z njenim uživanjem tudi očistimo in razstrupimo vseh toksinov, ki se nalagajo v našem telesu.

Od ideje do realizacije

Idejo, kako oplemenititi zemljo, je dobil sin,  ko je s prijateljem obiskoval kmetijske sejme. S partnerico sta leta 2013 kupila ekološke sadike aronije in jih posadila.

Z aronijo je največ dela spomladi in poleti. Konec februarja je potrebno grmičevje obrezati, nato se začne košnja trave med grmičevjem. Zadnji teden v avgustu več kot 200 ur dela namenijo obiranju aronije. S pomočjo prijateljev in znancev sadeže aronije trgajo ročno, saj so tako pobrani sadeži brez listja in pecljev. To da soku še boljši in izrazitejši okus.

Iz kilograma aronije iztisnejo nekaj več kot pol litra soka. 100-odstotni ekološki sok aronije je brez dodatnega sladkorja, ne vsebuje umetnih barvil in arom, prav tako ne vsebuje nobenih konzervansov, zato ga je potrebno po odprtju hraniti v hladilniku in ga porabiti v tednu dni.

Furlanovi aronije sicer ne stiskajo sami, ampak jo odpeljejo v podjetje, kjer se ukvarjajo s stiskanjem različnih vrst sadja. Vsako leto iz aronije stisnejo dobrih 700 litrov bio soka, ki ga nalijejo v estetsko dekorirane steklenice, v katerih gre sok nato v prodajo.

Na ekološki kmetiji Furlan za prodajo pridelujejo samo sok, za domačo uporabo pa iz sveže aronije pečejo pecivo, naredijo kompote ali marmelado (zelo dobra je v kombinaciji z grozdjem, marelicami ali breskvami). Sušene iztisnjene jagode aronije pa uporabijo za čaj. 

Kje kupiti sok aronije?

Ekološki sok aronije Furlan lahko kupite v ekoloških trgovinah, v kmetijskih zadrugah ali kar na njihovi domačiji v Lembergu 1. Kontakt: Sabina Vengust (tel: 031 225 733, e-mail: sabina.vengust@gmail.com, Fb: https://www.facebook.com/bioaronijafurlan)


PECIVO IZ SVEŽE ARONIJE

Sestavine:

- 5 jajc

- 200 g sladkorja

- 200 g kisle smetane

- 200 g moke

- 1 paket pecilnega praška

- 1 limono

- 300 g sveže aronije

Jajca stepamo in jim dodajamo sladkor. Zmesi dodamo kislo smetano, moko s pecilnim praškom in naribano limonino lupinico. Polovico mase vlijemo v model (premera 22 cm), obložen s papirjem za peko. Na maso potrosimo jagode sveže aronije. Prelijemo jih še z drugo polovico mase.

Pecivo pečemo 45 minut pri 180 C.

Pecivo lahko obogatimo s prelivom ali s sladkorjem v prahu.

Kako do preliva?

V ponvi na zmerni temperaturi segrevamo sadje (aronija ali po želji). Dodamo eno žlico vode, sladkor po okusu, malo limoninega soka in vse dobro premešamo. Ko dobijo sestavine lepo gostejšo tekočo strukturo, jo polijemo po pecivu. Dober tek.

 

RECEPT ZA PREPROSTO ČUDOVITO ARONJINO MARMELADO

Čas priprave 40min

 

Potrebujemo:

- palični mešalnik

- velik lonec za kuho

- kozarce s pokrovi za konzerviranje

 

Sestavine:

- 1 kg opranih jagod aronije

- voda

- 500 g sladkorja

Po želji za boljši okus in aromo:

- 1 čajna žlička (10 gramov) naribanega ingverja in njegovega soka

- drobno naribana lupina polovice pomaranče ali limone

- odlična je z dodano banano, grozdjem ali breskvami

 

Navodilo za pripravo :

  1. Operite sveže jagode aronije.
  2. Zmešajte sladkor z aronijo in pripravljenim ingverjem (nariban in sok). Nato prelijte z vodo, le toliko, da so sadeži aronije prekriti.
  3. Zmes zavremo, počasi zmanjšujemo jakost in z mešanjem kuhamo še dobrih 15 min.
  4. Z mešalnikom mešamo, da začne zmes dobivati gosto teksturo. Bolj kot boste miksali, bolj bo zmes gladka.
  5. Po koncu dodajte še limonine ali pomarančne lupinice.
  6. Še vročo zmes vlijemo v tople kozarce in jih pokrijemo z brisačo, da se počasi ohlajajo. Marmelada je narejena. 


Tekst: Nuša Lilija

Foto: osebni arhiv, Lea Sreš

Oglejte si tudi