Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Priprava na kurilno sezono

Bliža se kurilna sezona. Preden vklopimo ogrevalne naprave, je treba postoriti marsikaj, da pozimi ne bo težav z delovanjem in da posrbimo za čim bolj gospodarno ogrevanje. Tako ogrevalne kot prezračevalne naprave moramo tudi vzdrževati in servisirati. Najmanj dela je pri sistemih z vgrajeno toplotno črpalko, oljnim kotlom ali kotlom na plinasta goriva. Omenjeni viri toplote praviloma zahtevajo le letno preverjanje in vzdrževanje naprave, medtem ko dodatni posegi med ogrevalno sezono niso potrebni. V primeru uporabe biomase moramo vložiti več truda. Še največ lastnega dela je treba posebej pri uporabi polen kot glavnega elementa ogrevanja.
Ogrevalne kot prezračevalne naprave moramo tudi vzdrževati in servisirati. Najmanj dela je pri sistemih z vgrajeno toplotno črpalko, oljnim kotlom ali kotlom na plinasta goriva. V primeru uporabe biomase pa moramo vložiti več truda. Še največ lastnega dela je potrebno posebej pri uporabi polen kot glavnega elementa ogrevanj

 

Ko je konec kurilne sezone, pomislimo že na prihajajočo. V ta namen pravilno pripravimo nekatera kuriva. Les torej skladiščimo v zračnih in pokritih skladovnicah.

Pooblaščeni serviser kotel temeljito očisti. Preverijo naj se tesnila na vratih in dimovodnih ceveh ter jih po potrebi zamenja.

Pri lesni biomasi je pomembno, ali gre za ogrevanje na drva po stari tehnologiji ali za sodobne uplinjevalne, tako imenovane pirolizne kotle na polena, pelete in sekance. Pri obojih je potreben kontrolni pregled. Prav tako je potrebno redno čiščenje radiatorjev, To opravimo enkrat letno. Če ogrevamo prostor s kaminom, pri slednjem minimalno enkrat na leto temeljito očistimo. Pri ogrevanju s toplotno črpalko preverimo filtre ogrevalnega medija in jih po potrebi očistimo, serviser naj preveri hladilno sredstvo. IR-paneli ne potrebujejo vzdrževanja, razen, da pobrišemo morebitni prah. Preveriti delovanje obtočnih črpalk,  kontrolirati stanje eks­panzijskih posod in varnostnih ventilov. Preverimo vska radiaror in ga odzračimo. dotočimo vodo v sistem do normalnega tlaka.

 

Vzdrževalna dela pred začetkom kurilne sezone vključujejo pregled in čiščenje dimnika in kotla (grelnika), pa tudi čiščenje kurilnice, pri čemer mora biti poskrbljeno za ustrezno prezračevanje prostora. Plinske rezervoarje za utekočinjeni naftni plin je treba po predpisih pregledati in izvesti tlačni preizkus vsakih pet let. V solarnem sistemu je potrebno enkrat letno pregledati solarno tekočino in opraviti vzdrževanje. Za pripravo tople vode je treba nastaviti obratovalno temperaturo v hranilniku toplote v mejah, med 55 do 60 stopinjami Celzija. Prostore, v katerih je vgrajena kurilna naprava, ki uporablja zrak iz prostora (kar pomeni, da nima lastnega dovoda zgorevalnega zraka), treba opremiti z javljalnikom ogljikovega monoksida CO.  Več o pripravah na kurilno sezono preberite na www.mojaobcinaa.si/vojnik.

 

Če smo šele pri pripravi na novo kurilno sezono ugotovili, da smo prejšnje leto porabili preveč goriva, je smotrno razmisliti o posodobitvi, obnovi ali zamenjavi ogrevalnega sistema z bolj varčnim, s katerim lahko bistveno zmanjšamo porabo energenta.

Pri tem imamo možnost brezplačnega posveta z energetskim svetovalcem, kjer pridobimo informacije o nepovratnih sredstvih, subvencij in ugodnih kreditov, ki jih ponuja  Eko-sklad.

Takšno naložbo je najbolje izvesti po končani ogrevalni sezoni, ko imamo čas za tehten premislek in posvet s strokovnjakom. poiščite informacije: Energetska svetovalna pisarna Vojnik, Keršova ulica 8, uradne ure vsak četrtek ob 16.00 po predhodni najavi Energetski svetovalec Nikolaj Torkar je dosegljiv na tel. št.: 041 663 395.

Povzela po Nikolaju Torkarju: Lea Sreš

 

 

 

 

Oglejte si tudi