Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Z novinarske konference »Popravi in ponovno uporabi«

V petek, 17. novembra 2017, sta Center ponovne uporabe in Občina Vojnik organizirala novinarsko konferenco na temo Popravi in ponovno uporabi ob letošnjem evropskem tednu zmanjševanja odpadkov v prostorih Kamrice, medgeneracijskega centra Vojnik.
Z novinarske konference

Svoje dejavnosti so predstavili dr. Marinka Vovk, direktorica centra, Branko Petre, župan Občine Vojnik, in predstavnik Simbia. Predstavili so rezultate sodelovanja in posledično dobro uvrstitev občine Vojnik na tem področju. Ugotovili so, da ljudje še vedno premalo razmislimo o smotrnosti nakupa, prelahko zavržemo še uporabne stvari in premalo razmislimo o možnosti ponovne uporabe. Če želite spremeniti svoj odnos in ravnanja do »odpadkov«, ste vabljeni v Kamrico, kjer prodajajo samo predmete, ki so reciklirani, obnovljeni, predelani, še uporabni, lepi in trendovski.

 

Ima vaš otrok poškodovano najljubšo igračo? Lesene, plišaste in še kakšne igrače bodo ponovno uporabne, če se oglasite v Kamrici.


Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki jo od leta 2009 organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+.

PE nas vabi k razmisleku o naših navadah in k spremembi obstoječega vedenja vzemi-uporabi- zavrzi k bolj trajnostnemu ravnanju, ki spoštuje izdelke in naravne vire. Cilj letošnjega ETZO je ljudem pokazati, kako preprosto je vdahniti novo življenje stvarem, za katere smo menili, da so postale neuporabne, in najti vrednost tudi v »starih« stvareh.

 

Center ponovne uporabe je v Sloveniji razvil in udejanjil idejo ponovne uporabe, zato vas vabimo, da sem nam pridružite na dogodku ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov v četrtek, 23. novembra 2017, med 12.00 in 15. 00 na Celjski cesti 10, PE CPU Vojnik (Kamrica).

 

Udeleženci dogodka si boste s pomočjo mojstrov ponovne uporabe izdelali nosilne vrečke iz odpadnega tekstila, ločevalne vrečke iz zaves ali uporaben izdelek iz zavrženih predmetov. Prikazali bodo tehnike popravil, otrokom pa popravili njihovo najljubšo igračo. 

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi