Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Avgust Čerenak, član PGD Vojnik – prejemnik Priznanja »kipec gasilca«

V soboto, 12. 5. 2012, je Avgust Čerenak, član PGD Vojnik, na 7. seji Plenuma Gasilske zveze Slovenije v Kulturnem domu v Lendavi prejel drugo najvišje gasilsko državno priznanje, in sicer Priznanje »kipec gasilca«. Za to priznanje ga je predlagalo domače društvo, potrdil regijski svet in na koncu še GZ Slovenije.
Kipec gasilca je drugo najvišje priznanje GZS. Sestavljajo ga kipec gasilca, nadomestni trak in listina. Kipec, ulit iz bronaste zlitine in visok 30 cm,  je delo priznanega kiparja.

Nadomestni trak ima za podlago slovensko trobojnico in na sredini v pozlačeni zlitini odtis gasilca.

Na listini  o podelitvi priznanja »kipca gasilca« je upodobljen kipec gasilca v napadu. Navedeno je ime in priimek prejemnika ter opis zaslug, za katere prejme priznanje. Listino podpiše predsednik GZ Slovenije.

 

Priznanje ''kipec gasilca'' se podeljuje enkrat letno na Plenumu Gasilske zveze Slovenije ali na kongresih GZS. Podeli se članom gasilske organizacije kot posebno visoko priznanje gasilske organizacije za izjemne zasluge, pomembne za razvoj in napredek gasilske organizacije in požarnega varstva v Sloveniji.

Predlagani prejemnik, ki je član gasilske organizacije, mora že pred tem prejeti gasilsko odlikovanje za posebne zasluge in doseči zadostno število točk po dodatnih kriterijih, ki jih sprejme Upravni odbor GZS.

Predlog za priznanje pošlje PGD v obvezno obravnavo regijskemu svetu, ki potem lahko da soglasje le enemu kandidatu in pošlje predlog GZS.

 

V predlogu za priznanje je Roman Kugler, predsednik PGD Vojnik, zapisal: "Avgust Čerenak je svojo gasilsko pot pričel kot štirinajstletni fantič med katastrofalno poplavo, ki je leta 1954 prizadela Vojnik in Celje. Zaradi katastrofalnih razmer je manjkalo ljudi, zato so si gasilci pomagali s fantiči. Osnovnošolec jim je več dni pomagal pri reševanju pohištva ter drugih predmetov iz stanovanj.
Med človekoljubnim delom se je dobro izkazal, zato so ga povabili med organizirane gasilske mladince. Dve leti pozneje je kot šestnajstletnik že sodeloval pri prvem gašenju hudega požara. Takoj ko je postal polnoleten, je odšel v Medvode, kjer je zaključil gasilsko šolo kot eden najmlajših udeležencev. Na Gorenjskem je prav tako opravil izpit za nižjega gasilskega častnika (danes je Avgust Čerenak višji gasilski častnik II. stopnje).
Izobraževanje na Gorenjskem se je kmalu izkazalo kot zelo koristno, saj so Vojničani čez nekaj let nujno potrebovali poveljnika gasilskega društva. S 23. letom starosti je postal poveljnik Gasilskega društva Vojnik, saj je gasilsko izobraženega kadra takrat manjkalo. Zaupali so mu zelo odgovorno mesto. Poveljnik je ostal kar 35 let, vse do leta 1998.
Avgust Čerenak je bil obenem osemnajst let poveljnik gasilskega sektorja Sever, ki je nekoč povezoval kar enajst gasilskih društev, vse od Ljubečne do Šmartnega v Rožni dolini ter Dobrne. Kot vodja sektorja, med tremi takratnimi največjega, je organiziral skupne vaje in tečaje za vseh enajst društev. Bil je na čelu intervencij tako v Vojniku v sektorju.
V obeh funkcijah je sodeloval v gašenju približno stopetdesetih požarov, od običajnih do velikih industrijskih. Sodeloval je pri reševanju ljudi in premoženja v požarih in naravnih nesrečah.

Avgust Čerenak je zadnja leta v Gasilski zvezi Vojnik - Dobrna predsednik komisije za delo s starejšimi gasilci in član Upravnega odbora GZ. V PGD Vojnik  je na čelu veteranov in član Upravnega odbora društva. Veteransko desetino strokovno pripravlja na različna tekmovanja. Leta 2004 so Avgustu Čerenaku podelili najvišje občinsko priznanje, Zlati grb občine Vojnik.

Gusti, kot ga poznamo Vojničani, je prejel Listino o častnem članstvu – častni poveljnik, Priznanje gasilske zveze II. In I. stopnje, Gasilsko plamenico III., II. In I. stopnje, Gasilsko odlikovanje III., II. In I. stopnje, Značko za dolgoletno delo - 50 let, Značko za delo v operativi - 30 let, Odlikovanje za posebne zasluge in Plaketo veterana.

 

Avgust Čerenak je s svojim delovanjem v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik in njegovi okolici pomembno prispeval k ugledu gasilstva, ima izjemne zasluge, pomembne za razvoj in napredek gasilske organizacije in požarnega varstva."

 

Člani PGD Vojnik smo ponosni, da imamo v svoji sredi nagrajenca GZS, zato mu ob tem iskreno čestitamo.

 

Milena Jurgec

Oglejte si tudi