Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Večer v gozdu na jesenskem Nanosu

V CIRIUS Vipava smo se pred tremi leti priključili šolam, ki redno obeležijo mednarodne dni, imenovane Outdoor day. Že drugo šolsko leto izvajamo aktivnosti v naravi v obliki interesne dejavnosti. Mentorji so svoje znanje nadgradili na seminarjih v tujini preko projekta Erasmus+ in na raznih seminarjih po Sloveniji. Dejavnosti Outdoor vključujemo tudi v e-Twinning; s projekti preko spleta sodelujemo s sorodnimi šolami, osnovnimi šolami ter vrtci po Sloveniji. Našim učencem želimo približati nove tehnologije in mednarodne projekte na način, ki ga lahko sprejmejo tudi oni.
S pomočjo znanja in izkušenj, ki smo si jih pridobili z dolgoletnim delom na področju učenja otrok s posebnimi potrebami, smo razvili vsebine, s katerim lahko učencem približamo naravo, ki je vir znanja, navdiha in sprostitve. Od nekdaj je naše delo temeljilo na izkustvenem učenju in multisenzornem doživljanju narave ter okolice. Za naše učence z več motnjami (gibalno oviranostjo, motnjo v duševnem razvoju) je tako učenje osnovno metodično sredstvo.
Cilji učenja v naravi so povezani z letnimi časi in vremenom, doživljanjem narave v različnih vremenskih pojavih. Zato gremo v naravo v vsakem vremenu, v soncu, dežju in burji, v temi, načrtujemo pa tudi doživetja na snegu.
Srečanja organiziramo v bližini Ciriusa, v parku, ob gasilskem domu, ob reki, na travniku. Prostor srečanja, učenja in druženja je bil to jesen tudi Nanos. Doživeli smo ga pod zvezdnatim nebom in v temi. Mentorji interesne dejavnosti Outdoor in osem naših učencev smo v gozdu doživeli nove izkušnje v temi. Rahlo nelagodje in mogoče malce strahu je pregnala dobra družba okrog ognja. Zapeli smo našo himno in še nekatere druge pesmi. Učenci so prisluhnili zvokom jesenskega gozda, šumenju listov, prasketanju plamenov, živalim v gozdu… Doživeli so pripovedovano pravljico: Kako je iz travnika nastal gozd, ob tem spoznali nekatera drevesa v bližini, njihove dele, plodove, izgled, vonj, strukturo skorje… Poskusili so se v žaganju lesa in sekanju drv. Na kurišču smo si pripravili večerjo, na žerjavici smo spekli krompir, hrenovke, jabolka in kostanj.

Naša Outdoorska zastava je mirno visela pred nami, ogenj je ugašal, mi pa smo zadovoljni in srečni zaključili naše druženje. Da je bil večer še bolj popoln, so nas na poti domov prišle pozdravit tri srne in zajček. Te oči so se svetile tam v daljavi že, ko smo ob ognju slastno jedli večerjo. Tako se nam je zdelo….
Tovrstne izkušnje bogatijo tako učence kot učitelje, kajti narava nas uči in povezuje obenem. V krogu okoli ognja se okrepijo naši dobri odnosi, iz katerih dobimo nov zagon in nove ideje.
Naša velika želja je najti miren in varen prostor v lokalnem okolju, kjer bi lahko še bolj sistematično izvajali Outdoor dejavnosti.

Mentorji Outdoor, CIRIUS Vipava

Oglejte si tudi