Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Teden kulture v Podnanosu

V letošnjem tednu kulture se je na podružnični šoli v Podnanosu zvrstilo več dogodkov. V sredo, 6. februarja, smo organizirali že 4. menjalnico za vse generacije. V menjavo je šlo veliko knjig, pustnih kostumov, iger in igrač, CD-jev in DVD-jev, šolskih torb, torbic in peresnic. Glede na ponovne pozitivne odzive in pohvale s strani učencev, staršev in zaposlenih, bomo s to tradicijo nadaljevali tudi prihodnje leto.
Zadnji dan pred Prešernovim dnem oz. Slovenskim kulturnim praznikom, 7. februarja, pa smo v šoli organizirali praznično Prešernovo proslavo, na kateri so sodelovali pevci Otroškega pevskega zbora ter učiteljici Katarina Vitežnik in Vida Trošt Vidic.
S ponosom smo se spomnili zgodbe o Zdravljici ter treh zaslužnih Slovencev, vikarja Matije Vertovca, pesnika in pravnika Franceta Prešerna ter duhovnika in skladatelja Stanka Premrla, rojenega prav v Podnanosu, rojstnem kraju slovenske himne. Prešeren je na pobudo Vertovca leta 1844 napisal Zdravljico, ki jo je precej pozneje, v času svojega študija na dunajskem konservatoriju, med počitnicami leta 1905, uglasbil Stanko Premrl. Zgodbo o Prešernu smo nadaljevali s pravljico Škrlatne vile napoved avtorja Toneta Partljiča in ob ilustracijah Antona Buzetija.

Prireditev smo zaključili s skupnim petjem slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi! Mogočna pesem učencev je donela iz šole po Podnanosu, njen odmev pa se je odbijal od skalnih sten Nanosa! Še en dokaz, da v tem koncu doline ne manjka dobrih pevcev!

 

Vida Trošt Vidic
Foto: Tjaša Kobal

Oglejte si tudi