Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Šesti protikoronski paket – PKP6 in sedmi protikoronski paket - PKP7

Znano je že, da je Vlada Republike Slovenije sprejela t. i. šesti protikoronski paket ukrepov -PKP6. Ukrepi, ki so sicer jasno določeni in razvidni nemalo kje na spletu, so v praksi v več primerih še vedno nejasni. Predvsem se nam zastavlja vprašanje, kdaj in kdo lahko določen ukrep izkoristi ali bolje rečeno, komu so ukrepi namenjeni in pod kakšnimi pogoji.

1. Katere ukrepe zajema PKP6?


Nekaj ukrepov, ki so zajeti v PKP6:

  • odlog kreditov
  • kritje fiksnih stroškov in odlog najemnine za samozaposlene, mala in srednje velika podjetja
  • dodatek za zaposlene v stiku s covid – 19
  • sprememba za brezposelne
  • temeljni dohodek za duhovnike
  • avtomatsko podaljševanje pravic iz javnih sredstev za čas trajanja epidemije
  • poenostavitev izvajanja dela na domu


Torej, ukrepi so taksativno našteti in smiselno bi bilo, da bi nam bilo samo po sebi logično, komu, kaj, in koliko pripada. A težave se pojavljajo pri preveč splošnem razumevanju posameznih ukrepov.

 Primer: Komu pripada mesečni temeljni dohodek? Ta je namreč vezan na pogoj, da je promet npr. samozaposlenemu, upadel zaradi epidemije in še na nekatere, podrobnejše pogoje. Če samozaposleni ne izpolnjuje vseh pogojev, mu mesečni temeljni dohodek ne pripada. Ne gre torej za dohodek, ki bi avtomatično pripadel samozaposlenim zgolj zaradi pojava in obstoja epidemije.

Vkolikor menite, da ste do katerega izmed ukrepov upravičeni, si najprej temeljito preberite določila ukrepa in preučite vse podrobnosti, da ne pride do nepotrebnih nejasnosti. Ni namreč mogoče sklepati, da ukrepi pripadajo vsem, na splošno opredeljenim upravičencem.

 

2. Kaj pa ukrep čakanja na delo ?

Je podaljšan. Delodajalci so pod določenimi pogoji upravičeni do subvencij za sofinanciranje čakanja na delo. Do pomoči so upravičeni tisti delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 20 % glede na leto 2019.

 

3. Kaj prinaša sedmi protikoronski paket – PKP7?

Sedmi protikoronski paket je v pripravi. Predvideva se, da bodo sprejeti predvsem ukrepi za pomoč podjetjem, ki so zaradi epidemije v krizi, npr. podjetja v gostinskem in turističnem sektorju . Ni še točno določeno, kakšne vrste ukrepov bo PKP7 prinesel.

 

4. Kako bodo ukrepi razporejeni - časovno?

Nedvomno se bo velik del ukrepov podaljšal v leto 2021. Bolje rečeno, učinki ukrepov iz PKP6 bodo segali v leto 2021, zlasti se bo, po mnenju številnih,  to čutilo v turističnem in gostinskem sektorju, kjer se bo še toliko bolj čutil vpliv ukrepov iz PKP7 - v nastajanju. Ukrepi PKP7 bodo že sami po sebi segali v leto 2021. Ukrepi PKP7 bodo namenjeni okrevanju gospodarstva, predvsem to velja za nekatere specifične sektorje, ki  jih je epidemija covid - 19  najbolj prizadela. O točni časovni opredelitvi trenutno ni podatka, saj ni točno določeno, koliko časa bodo prisotni ukrepi iz vseh do sedaj sprejetih protikoronskih paketov.


 


 

Oglejte si tudi