Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Otvoritev knjižnice na Slapu

Na Slapu smo v nedeljo, 8. oktobra 2017 odprli knjižnico s svečano prireditvijo. Dogodek se je začel po nedeljski sveti maši, v stari šoli. Udeležilo se ga je veliko število ljudi.

Otvoritev smo začeli z blagoslovom knjižnice s strani našega gospoda župnika Franca Kralja, ki je poudaril, da je knjižnica na vasi zelo dobrodošla, saj omogoča poglabljanje znanja vaščanov. Nato se je dogajanje preselilo v zgornji prostor, kjer je prireditev pod torbami za nošenje knjig, ki so jih dan prej izdelali otroci, vodil Tadej Kobal, tajnik socialno varstvenega programa 'Popoldan na Slapu', ki na Slapu deluje že 12 let.

Že v uvodu smo slišali, da so knjižnico uredili prostovoljci programa 'Popoldan na Slapu' in da bo odprta vsak četrtek med 17. in 18. uro. Sledil je kratek pregled 140-letne zgodovine knjižničarstva na Slapu, ki ga je pripravila zgodovinarka Majda Malik, nakar je pravljičarka Anja predstavila pravljico, ki jo je njena mama, pisateljica Tatjana Kokalj napisala za našo knjižnico. Nato je ona prevzela besedo in povedala, da je ona ena izmed zadnjih generacij, v kateri se še spomnijo stavkov, kot so: »Zapri knjigo, pojdi se učit!«. Danes tega otroci ne poznajo več, kljub temu obstaja za branje veliko razlogov, kot so povečevanje besednega zaklada, večja sposobnost koncentracije, razvijanje domišljije in podobno. Poudarila je, da je vaških knjižnic po Sloveniji malo in da je vesela, da smo uspeli idejo na Slapu pripeljati do konca. Na oder je nato stopila še strokovna vodja programa 'Popoldan na cesti', Tatjana Rupnik, ki je pohvalila zagnanost in marljivost vseh prostovoljcev na Slapu, ki so uspeli izpeljati idejo o odprtju knjižnice.

V ospredje je nato stopila Ljubica Ženko, koordinatorka programa na Slapu, ki se je zahvalila in podarila ročno izdelane torbe ter jubilejno izdajo Martina Krpana vsem, ki so sodelovali na prireditvi ter Tadeju Kobalu, ki je poskrbel za popis vseh knjig in načrtoval delo v knjižnici, poleg tega je posebno darilo prejela Ingrid Petrič, ki bo vodila knjižnico.

Proti koncu smo slišali zahvalo vsem donatorjem knjižnici, tako posameznikom, ki so darovali knjige ali h knjižnici kakor koli drugače prispevali, kot vsem založbam, knjižnicam, podjetjem, trgovinam, pisateljem,…, ki so prav tako darovali knjige. Seznam donatorjev je predolg, da bi ga naštevali, zato »hvala vsem!«.

Še vedno lahko knjige prispevate v odpiralnem času knjižnice, tj. vsak četrtek med 17. in 18. uro v stari šoli na Slapu. Vljudno vabljeni v knjižnico od blizu in daleč!
Tadej Kobal

Oglejte si tudi