Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Predlogi nadaljnjih ukrepov za omilitev posledic epidemije COVID – 19

Življenje občanov in občank Vipave, tako kot življenje vseh prebivalcev Slovenije, je v zadnjem času zaznamovala epidemija COVID -19. V državi verjetno ni nikogar več, ki še ni slišal za omenjeni virus. Ne samo, da COVID -19 vpliva na zdravje ljudi, ampak ima tudi občuten vpliv na gospodarstvo.

Katere so tiste novosti, ki jih prinašajo nadaljnji predlogi za sprejetje ukrepov, potrebnih za zlasti omilitev posledic epidemije COVID – 19?


Predlagan je sveženj ukrepov, ki bo nosil ime Deveti protikoronski paket ukrepov– PKP9. Sveženj predlogov vsebuje sledeče, najbolj zastopane in najbolj verjetne predloge za sprejem:


1. Povrnitev nadomestila za poslovno škodo, nastalo gostincem:


Gostincem naj se povrne nadomestilo za poslovno škodo, ki jim je bila (in ki jim je) povzročena škoda v času prepovedi opravljanja storitev. Obrtno – podjetniška zbornica je eden izmed glavnih pobudnikov za sprejetje tega ukrepa, zato je mogoče z visoko stopnjo verjetnosti trditi, da bo ta ukrep sprejet. Zainteresirani lahko več informacij prejmejo na vseh izpostavah Obrtno - podjetniške zbornice Slovenije.


2. Kritje regresa za letni dopust v letu 2021 s strani države:


Predlog se nanaša na regres, ki pripada vsem zaposlenim v letu 2021. Država naj vsem zaposlenim izplača regres v letu 2021 in tako delodajalce razbremeni teh stroškov oziroma delodajalcem povrne vse stroške, ki jim bodo nastali iz naslova izplačila regresa. V zvezi s tem predlogom so še številna trenja in trenutno ni mogoče oceniti ali bo dejansko sprejet. Mogoče je zgolj trditi, da bo po vsej verjetnosti sprejet.


3. Povračilo stroškov za obvezna testiranja:


Sredstva za pokrivanje stroškov obveznega testiranja naj v celoti zagotovi država, in sicer do preklica epidemije. Cene testiranja različnih javnih zavodov po Sloveniji naj se poeenotijo.


4. Zagotovi naj se mesečni temeljni dohodek za tiste, ki so registrirali dejavnost po 1. 9. 2020:

Ukrep pridobitve temeljnega dohodka je podaljšan do 31. 3. 2021. Vendar so do njega upravičeni le samozaposleni, ki so pričeli z opravljanjem dejavnosti do 1. 9. 2020.
Predlog: Do temeljnega dohodka naj bodo upravičeni samozaposleni, ki so bili registrirani najkasneje na dan 1. 1. 2021. Predlog za sprejete tega ukrepa gotovo šel v odločanje pristojnih, vendar se še ne ve ali bo sprejet.


5. Podaljšanje obstoječih moratorijev na kredite:


Moratorij na kredite naj se podaljša za dodatnih 12 mesecev, če ne vsem, pa vsaj tistim, ki ne smejo opravljati dejavnosti. Ta predlog ukrepa skuša biti v pomoč vsaj gostincem. Zelo velika verjetnost je, da bo ta predlog pozitivno sprejet, torej da bo sprejet tudi predlagani ukrep.


Kaj pomenijo predlogi ukrepov v praksi (v dejanskem življenju ljudi)?


Za gostince: Pridobitev dodatnih sredstev za zagotovitev obstoja poslovanja in predpogoj za nadaljevanje poslovanja, ko bo to mogoče.


Za delodajalce: Finančne olajšave, povezane z zagotovitvijo določenih sredstev s strani države (regres), ohranitev delovnih mest.


Za vse fizične osebe: Trenutno veljajo ukrepi, ki so bili sprejeti po PKP8 (Osmi protikoronski paket ukrepov). Ukrep plačila regresa s strani države in zagotovitev brezplačnega testiranja sta seveda že sama po sebi povezana s fizičnimi osebami, ne z vsemi, ampak s tistimi, na katere se nanašata. V zvezi z ostalimi ukrepi npr. kriznim dodatkom za otroke ipd. , je nekaj predlogov, a bo potrebno počakati, da (če) postanejo formalno zavezujoči.




Oglejte si tudi