Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Podražani so pustovali s kurenti

Uvod v pustni čas je letos v Podragi potekal že v četrtek, 8. februarja, ko je v prostorih podraške knjižnice potekala dvourna pustna ustvarjalna delavnica. Na njej so otroci na malo drugačen način počastili slovenski kulturni praznik.
Delavnica je bila namenjena predšolskim in starejšim otrokom, ki so z izrezovanjem, barvanjem in lepljenjem pokazali, da je otroška domišljija res brezmejna in da je pust v njihovih očeh nadvse pisan. Izdelali so različne živalske maske (tiger, zajček, mucka, zebra, lisica, sova …), ustvarili so tudi pustne dodatke za navihanega klovna, krone za princeske in še marsikaj. Veseli in zadovoljni obrazi najmaljših podažanov so ob koncu delavnice sporočali, da je tovrstna dejavnost v vasi dobrodošla popestritev vsakdana.

Že naslednji dan pa smo v Podragi z navdušenjem pričakovali obisk kurentov iz etnografskega kulturnega društva Ježevka s Ptuja, ki so k nam prišli v okviru njihovega obiska po Vipavski dolini, ki ga vsako leto organizira podjetje Fama Vipava. Na sprejemu jih je pričakala pisana druščina maškar in domačinov, ki so z zanimanjem in radovednostjo spremljali dogajanje.

Skrivnostni in mogočni, odeti v ovčje kožuhe, prepasani z verigo z zvonci in ježevko v roki, so nam kurenti uvodoma zaplesali svoj ples, med okrepčilom, ki smo ga zanje pripravili domačini, pa so se tudi pomešali z množico in z njo z veseljem pokramljali. Še posebej radi so se tudi fotografirali. Sicer pa so po tradiciji oblegali prav dekleta, da bi jim podarila kakšen robček ali rutko. Po starodavnem verovanju naj bi kurent odganjal zimo in privabil pomlad, kar jim letos, glede na vreme, ki je sledilo v naslednjih dneh, ni najbolj uspelo. Upajmo, da je njihov prihod v Podrago prinesel vsaj srečo za celo letošnje leto.

Pustne maske so druženje nadaljevale v vaški kulturni dvorani, kjer so se najprej posladkale s slastnim krofom, nakar je sledila še zabava ob prepevanju pesmic. Rdeča kapica, lovec in babica pa so celo zaigrali pravljico o Rdeči kapici.

Tina Šček in Andreja Žgur
Foto: Marjana F. in Jana T.

Oglejte si tudi