Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Odvisnost od zaslonov in kako jo odpraviti

Tokrat sem se odločila, da se malo ognem pravni tematiki in enkrat, za spremembo, napišem članek, ki se nanaša predvsem na vse starše. Nekaj dni nazaj mi je hči pravila, da so v šoli imeli predavanje o tem, kako zelo odvisni smo ljudje, vštevši otroke, od zaslonov. Tako je. Tu mislim na mobilne telefone, računalnike, televizijo - saj veste, vse kar ima nek zaslon. Slabe navade odrasli prenašamo na otroka, naslednji glavni krivec za novodobno odvisnost otrok in mladine od zaslonov je sodobna družba in seveda, "slavni" internet. Moja želja je, da bi skozi članek predvsem vsi starši vsaj deloma dobili občutek o tem, kako negativno pretirana uporaba zaslona vpliva na njihovega otroka.

Težava pri uporabi zaslona; predvsem je pri mladostnikih v porastu uporaba zaslona, ki ga najdemo na mobilnih telefonih; ni zgolj ta, da otroci in mladostniki več ur dnevno hkrati preživijo pred zasloni, ampak tudi, da tovrstno početje pušča posledice na počutju in zdravju.

Včasih je razlog za uporabo zaslona šola ali šolske dejavnosti in če mene vprašate, je že tega izredno veliko. Pomankanje časa (staršev) je drug dejavnik, ki vpliva na to, da, predvsem otroci, preveč uporabljajo naprave z zasloni.

Vse to razumem, a vendar, včasih so starši glavni krivec, da otrok preživlja čas pred zaslonom. Zakaj? Mogoče se to zdi komu celo nesramno, a nemalokrat sem slišala od katerega izmed staršev, da je sedaj "preveč grdo in mrzlo vreme, da bi šli ven" ali da "enostavno nima volje". S tem se ne strinjam. Vreme je vedno primerno, če se le sami prilagodimo. Čas vedno najdemo, če sami tako želimo, ne glede na to, kako obremenjeni smo - lastnih otrok ne smemo pozabiti. Posvetiti jim je potrebno vsaj nekaj časa na dan, vsak dan.

Naslednja velika težava je, da veliko staršev sploh ne ve, kaj bi z otroci počeli, četudi imajo čas. Idej je v resnici veliko: Pojdite ven na sprehod, pojdite do igrišča, odpravite se na krajši pohod. Če vam je res preveč neprijetno, zaradi jesenskega vremena, se odpravite v knjižnico ali gledališče.

Mogoče jesensko vreme res ni med najbolj prijetnimi, a tako kakor smo na pomlad in med poletjem igrali nogomet, hodili ven, sprehajali pse, se igrali na igrišču - tako lahko vse to počenmo tudi sedaj, le prilagoditi se moramo razmerem. Hej, se še spomnite, kaj smo z otroci počeli med poletjem? Sama sem našla sinovo fotografijo, ki me je na to spomnila in a veste, sedaj ni nič drugače, le vremenu in času sledimo.

S tem člankom želim vsem staršem položiti na srce - ne dopustite, da digitalizacija in pretirana uporaba zaslona povzročita depresijo in slabo razpoloženje pri vašem otroku. Pokažite otrokom, da obstaja svet onkraj zaslonov, ki je mnogo prijetnejši od tistega 'za zasloni'. Tistim, ki se v to smer že trudite, seveda lahko rečem le 'kapo dol'.



Oglejte si tudi