Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Uspešni kamnoseki društva MOST

»Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen …«(Ivan Minatti). Skupina članic in članov Društva Most - Univerza za tretje življenjsko obdobje v Ajdovščini, se je že leta 2005 odločila, da bo njihova ljubezen kamen. Nekdo je dejal, da je to trd material, a ko ga pobožaš začutiš, da je nekaj v njem. Začutiš, da mu lahko daš dušo, da zaživi v obliki, ki mu pripada. Ko primeš orodje, postane kamen del tebe, se prepusti tvoji domišljiji in rokam.
Začetki kamnoseške skupine niso bili lahki. Ker niso imeli svojega prostora so se precej selili. Naposled se je skupina v Vrhpolju razdelila na dva dela. En del kamnosekov je ostal v Vrhpolju, drugi pa je odšel v Manče pri Vipavi, kjer so si uredili prostore, kjer se enkrat tedensko celodnevno družijo in ustvarjajo. Pod vodstvom Majde Gorup in idejnim vodjem Florjanom Bajcem, so ustvarili dela, ki se predstavljajo na številnih razstavah.

Pomembni so tudi rezultati 13-letnega sodelovanja s kamnoseki in društvi iz Zagrada in Skulturo 2001 iz Štandreža.
Prvi koraki sodelovanja z Zagradom so se začeli leta 2005, pod kozolcem toplarjem z dolenjskim kamnom, ki ga je ponudil Franc Kocjan. Na Dolenjsko odhajajo radi, saj jim je ustvarjanje z dolenjskim kamnom izziv. Vzljubili so prijazne gostitelje in dolenjsko pokrajino. Sedaj skupaj nastopajo tudi na raznih projektih v Sloveniji in zamejstvu. Sledilo je redno vključevanje v razne kiparske kolonije in sodelovanje pri projektih občin in krajevnih skupnosti. Marsikje vidimo sled kamnosekov iz Manč. Razstavam se večkrat priključijo tudi ostale ustvarjalne dejavnosti društva Most.

Preko dvajset kamnosekov društva Most se ljubiteljsko ukvarja s kamnoseštvom in kiparstvom. Skupaj ustvarjajo enkratne izdelke, ki imajo priznano umetniško vrednost. Skupina je odprta za vse nove člane, ki bi se želeli naučiti kako kamen obuditi k življenju. Tudi če ste že v tretjem življenjskem obdobju se vam bo odprl nov svet, ki ga v času zaposlitve niste imeli časa videti.
Nekaj projektov si lahko ogledate v priloženi galeriji.

Napisal: Silvester (po arhivu Marjana Polanca)

Oglejte si tudi