Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Diabetiki v preteklem letu

V času, ko nam virus kroji življenje - če to hočemo ali ne - smo prav diabetiki tisti del populacije, ki mora z vso opreznostjo živeti in se braniti okužb, da ne bi bilo usodno. Kljub vsej previdnosti pa smo v zadnjih dveh letih pokopali kar veliko število naših članov, ki jim je virus skopal jamo.

V Društvu sladkornih bolnikov občin Ajdovščine in Vipave smo se odpovedali družabnim srečanjem. Prilagodili smo vse nenujne sestanke na minimalno število članov. Da pa se ne bi preveč odtujili, smo lani z vso previdnostjo organizirali nekaj srečanj. Piknik na prostem, izlet posvečen Josipu Jurčiču, enodnevno kopanje v toplicah. Najbolj varno smo se počutili v bazenih hotela Bernardin v Portorožu. Vedno smo radi zahajali tja, ker je blizu, veliki bazeni, ki nas navdajajo z občutkom varnosti in si prav zato lahko privoščiš 'mehurček', kot se temu reče. Seveda smo vsi lepo zaščiteni pred virusom. Kar je pogoj za skupinsko potovanje z avtobusom. Sicer pa menda v morski vodi virus ni aktiven. Zato si popoldan vzamemo nekaj ur za kopanje. V dobri uri smo že v bazenih.

Pred novim letom je v našem društvu navada, da se v velikem številu dobimo na novoletni večerji. Da se poveselimo, tudi skromno obdarimo. Da se prisrčno poslovimo od starega leta, si zaželimo poguma in zdravja za naprej. No, v tem času ne bi bilo pametno, pravzaprav je prepovedano tako druženje.

V vodstvu društva smo razmišljali, na kakšen način osrečiti naše člane ob slovesu od starega leta, ki ga bi bilo najbolje čim prej pozabiti. Dogovorili smo se, da si podarimo kopanje in vožnjo z avtobusom v Bernardin. Udeležilo se nas je 32 pogumnih, ki nam druženje veliko pomeni. Preživeli smo nepozaben popoldan z razkošno novoletno večerjo v vsem nam ljubi Taverni ob hotelu. Tam smo kot stari znanci prisrčno sprejeti. Za našo skupino so posebej kuhali in nas razvajali, saj se poznamo že vrsto let, celo po imenu. Čudovita kombinacija - kopanje plus večerja.

Seveda smo imeli v načrtu še kratek sprehod po Kopru, kar nam je preprečil rahel dež, zato nam je bilo ljubo, ko nas je naš šofer Stojan Stopar peljal na panoramsko vožnjo po mestih vzdolž cele obale, da smo si napasli oči v razkošni razsvetljavi in pozabili na COVID, ki smo ga že do grla siti. S prisrčnim vzdušjem smo nadaljevali tudi v avtobusu. Prav je tako, saj smo predvsem prijatelji v dobrem in manj dobrem.

Naj na koncu zaželim vsem našim članom in diabetikom, ki še oklevajo, da bi se nam pridružili, v novem letu 2022 zdravja, sreče in veliko tistih dogodkov, ki nam življenje naredijo lepo. 

Sonja Groznik

Oglejte si tudi