Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Vikend kulture na Gočah

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, v petek 7. februarja smo na Gočah otvorili 'Vikend kulture'. Rdeča nit vsega dogajanja je bila poezija dr. Franceta Prešerna. Posebno pozornost smo namenili svojemu jeziku, kulturi in spominu na svojo preteklost. Krajevna skupnost se je odločila, da pestro dogajanje razdeli na tri dni. 

Začeli smo s petkovim družabnim večerom v dvorani osnovne šole s predvajanjem video produkcije 'Zgodbe iz velbanih goških hramov' iz leta 1994, ki je nastala na pobudo g. Jožeta Kalca. Video prikazuje največji arhitekturni zaklad pod goško zemljo. To so pred soncem in burjo skriti skrbno zgrajeni velbani vinski hrami. S pesmijo je večer popestril tudi oktet Sotočje. Prazničnega dogajanja se je udeležil tudi župan Občine Vipava.

Sončna sobota je bila posvečena pohodu na sosednji Slap. Z Goč smo se podali proti Erzelju, kjer nas je pozdravil predsednik KS Erzelj Aleš Kobal in spregovoril o zgodovini Erzelja. Nato smo čez Lenivec krenili proti Slapu. Idilična pokrajina nas je spremljala do vaškega središča. Tam smo si ogledali cerkev sv. Matije, Lanthierijevo graščino, kjer je delovala prva slovenska vinarska in sadjarska šola, staro šolo in se podali na učno pot 'Med divje', ki je dolga le 300m, a vseeno preseneti z bogastvom užitnih divjih rastlin. Na družinski kmetiji Marc nas je pričakal mlad gospodar Roman, ki nam je namenil pozdrav in dobrodošlico. Po odličnem kosilu, na katerem so nam postregli z joto tropinko, in degustaciji smo se sprehodili do kmetije Trošt, kjer nas je sprejel gospodar Stojan. Povabil nas je v čudovit hram, kjer smo degustirali rebulo, laški rizling in za konec s penino zelen nazdravili slavljencu Zdenetu. Na poti proti Gočam smo se ustavili še v Ložah na kmetiji Benčina pri vinarju Dušanu, ki nas je lepo sprejel in povabil v svoj hram, kjer smo okušali sauvignon, muškat, modri pinot in penino. Sprehodili smo se med cisternami in lesenimi sodi do zelo lepe degustacijske sobe in si ogledali projekcijo s posestva. Dušanu smo se zahvalili z besedami: "Bog živi gospodarja, ki da piti brez denarja". Dan se je prevešal proti večeru, ko smo na Gočah zaključili ta čudovit dan. 

Zaključek vikenda kulture v nedeljo pa smo namenili domoljubni predstavi 'Po Slovenji' v izvedbi društva Enostavno prijatelji. Najmlajši so uživali v zelo razgibani predstavi z zabavnimi, smešnimi in poučnimi Jakovimi prigodami, starejši pa smo utrdili zanje o Sloveniji in se opomnili v kako lepem koščku sveta živimo.

 

Anja Godnič

Oglejte si tudi