Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

'Za nas ste zmagovalci'

Leta 2020 si v ansamblu Špadni fantje ne bomo zapomnili le po času, polnem omejitev in odpovedi nastopov, pač pa smo veliko časa in energije namenili tekmovanju perspektivnih ansamblov 'nove generacije' na RTV Slovenija. Potegovali smo se namreč za čim višjo uvrstitev na festivalu Slovenska polka in valček 2020.

Skozi četrtfinalni in polfinalni nastop, v živo v studiu televizije Slovenija, smo (že lani) uspeli prepričati štiričlansko strokovno komisijo in komisijo radijskih in televizijskih postaj, da si zaslužimo mesto na finalnem odru festivala. Uvrstitve smo se zelo razveselili, saj je bila to v preteklem letu zaradi vseh odpovedanih javnih festivalov redka priložnost, da se z novo skladbo predstavimo tudi širši slovenski javnosti. V valček z naslovom Tvoje ljubezni dotik, izpod peresa Vere Šolinc in z glasbenim pridihom Roka Švaba, smo močno verjeli in upali na najboljšo uvrstitev. Finalni nastop pa se je žal zaradi vsem nam znanih razlogov zamikal in odmikal, a končno se je 12. februarja 2021 tudi odvil. Žal ne tako, kot smo bili festivalov vajeni, saj so bili organizatorji zaradi omejitev prisiljeni ubrati drugačen način: nastop 'na daljavo'.

Vseh trinajst finalnih pesmi je strokovna žirija ocenjevala po ogledu videospotov. Po zamisli organizatorja festivala so se letos pomerili ansambli nove generacije z že uveljavljenimi ansambli, ki so na tem festivalu že zmagali. Tako je bila konkurenca še večja, bitka še toliko zanimivejša. V šopku osmih odličnih valčkov, kjer je bilo pet valčkov v izvedbi že uveljavljenih ansamblov, se je skladba ansambla Špadni fantje uvrstila na odlično drugo mesto. Fantje in dekle smo z rezultatom več kot zadovoljni. Četudi ima 2. mesto vedno malce grenak priokus, je ta rezultat za nas le še večja motivacija za naprej. Komaj čakamo, da se znova 'odprejo odri' in da se lahko predstavimo tudi v živo, z novimi skladbami, ki so nastale v tem času, saj je energija publike nekaj, kar da nastopu še poseben čar.

Za naslednjo sezono si vsi želimo, da bi se situacija umirila, da bomo lahko znova doživeli in doživljali nastope v živo. Vsi pogrešamo pristen stik s publiko, ves adrenalin in vznemirjenje, ki ga občutimo na tekmovalnih (in tudi drugih) odrih in nenazadnje vsa druženja in debate, ki se odvijajo v zakulisjih nastopov ter v garderobah in nasploh, kjer se srečamo z glasbenimi kolegi. Skratka, tako glasbeniki, kot tudi publika, pogrešamo isto: druženje, osebni stik in odziv so tiste stvari, ki našemu ustvarjanju in nastopanju dajejo piko na i.

Ob tej priložnosti bi se Špadni fantje radi zahvalili vsem avtorjem, mentorjem in tudi organizatorjem festivala Slovenska polka in valček 2020, ki so kljub težkim razmeram uspeli, da je festival dobil svoj epilog. Seveda pa gre velika zahvala tudi vsem, ki nas na naši glasbeni poti podpirate: našim domačim, prijateljem in nenazadnje naši zvesti publiki.

Oglejte si tudi