Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Pešbus iz Orehovice v Podnanos

V okviru Evropskega Tedna mobilnosti v občini Vipava in projekta Trajnostna mobilnost (Kokoška Rozi – Gremo peš) smo se na matični šoli in podružnicah OŠ Draga Bajca Vipava odločili, da za pet dni vzpostavimo posebne 'peš-busne' povezave med različnimi kraji in šolo. Na podružnici v Podnanosu je Pešbus vozil med Orehovico in Podnanosom.
Vsako jutro sta prišli v Orehovico dve učiteljici – voznici Pešbusa. Prvi Pešbus je s postaje ob kapelici odpeljal prvošolce, drugi pa drugošolce. Pridružili so se nam še nekateri starši, bratje in sestre.

Pot nas je vodila po makadamski poti med njivami in travniki, kjer smo lahko v miru klepetali, se smejali, občudovali prebujajoče jutro, navdušeno sledili dvema srnama, ki sta tekli pred nami in se za zajtrk posladkali z robidnicami ob poti. Vsak dan smo tudi skrajšali čas vožnje s Pešbusom in ugotovili, da je naša pot do šole zanimiva in kratka, če imamo ob sebi dobro družbo prijateljev.

Po odmevih sodeč so bili potniki Pešbusa navdušeni in bodo z veseljem še naprej peš hodili v šolo.

Po prihodu v šolo so potniki Pešbusa dobili nagradno štampiljko na roko in v beležko, skupaj pa smo izpolnili tudi naš razredni plakat, kjer smo kar dvakrat dosegli najboljši možni rezultat, saj so čisto vsi učenci prišli v šolo na trajnostni način (peš, s kolesom, skirojem, Pešbusom, šolskim avtobusom ali z avtom, kjer je bilo več otrok – sopotništvo).

Prvošolci, ki so letos sodelovali prvič, so dobili tudi posebno knjižico Moj dnevnik aktivnosti GREMO PEŠ, kartice, kjer so vsako pot s Pešbusom označili s štampiljko ter odsevnike za varnejšo pot v temi ali megli. Vsakodnevne podatke smo beležili tudi v skupno tabelo vseh sodelujočih razredov.

Pešbus je imel letos več voznikov in več relacij tudi v Vipavi. Na enem Pešbusu sta se voznikom in potnikom pridružila tudi vipavski župan Goran Kodelja in ravnateljica OŠ Draga Bajca Vipava Mojca Pev.

Vsi sodelujoči smo s svojimi aktivnostmi poskrbeli za svoje zdravje in kondicijo ter za našo naravo, saj smo se poslužili trajnostnih načinov prihoda v šolo. Naj take pobude dolgo odmevajo tudi v tem, da postanejo stalna praksa.

Vida Trošt Vidic


Oglejte si tudi