Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Novice iz CIRIUS Vipava

Vstop v novo šolsko leto je bil - tako kot vsako leto - pester v vseh pogledih. Veliko iskric, nasmehov, pričakovanj in novih spoznanj. Zdaj že teče vse bolj v ustaljenih ritmih, vendar nam nikoli ni dolgčas. Ni časa za to! Kratek pregled jesenskega dogajanja:

1. DRŽAVNO PRVENSTVO SLOVENSKIH SREDNJIH IN OSNOVNIH ŠOL V PLAVANJU

Dne, 13. 9. 2019, so se učenci Šolskega športnega društva  udeležili tekmovanja v plavanju.

Tekmovanje je potekalo na kopališču Ilirija v Ljubljani. Kljub temu, da letošnje šolsko leto še nismo izvedli treningov v bazenu, so se lanskoletni treningi dobro obrestovali. Tekmovalci so pokazali plavalno znanje, se potrudili in kljub malo hladnejši vodi odlično plavali. Odličen rezultat tekmovalke Metke pa je posegel tudi po srebrni medalji. Dan je bil za vse tekmovalce čudovit. Na koncu tekmovanja pa je sledil še zaslužen sladoled. (http://www.cirius-vipava.si/drzavno-prvenstvo-slovenskih-srednjih-in-osnovnih-sol-v-plavanju/)
Katarina Trbanc


2. Naravoslovni dan: ČEBELE 


19. september 2019 - Učenci vseh razredov OŠPP so se udeležili naravoslovnega dne z naslovom »Čebele«. Čeprav nas je v četrtkovo jutro prebudila burja, smo se odpravili na Lozice, kjer nas je pričakal gospod Bogdan Žvanut.

Čebelar Bogdan je že imel pripravljen prazen panj, ob katerem je učencem nazorno razložil njegove sestavne dele in njihovo vlogo. Pri tem je tudi poudaril vlogo čebel v naravi. Učenci so prazne panje lahko potipali, odprli-zaprli, vložili prazno satovje, … Na glavo si je vsak učenec nadel čebelarjev klobuk in ob tem so učenci neizmerno uživali.
Gospod Žvanut nam je povedal, kako čebele pridelajo med ter zelo nazorno, s pomočjo čebelarjevih pripomočkov, ponazoril čebelarjev postopek pridobivanja medu. Učenci so z zanimanjem opazovali, kako se satovje prazni, da pridobimo med. Učenci so se z medom tudi posladkali in ga ocenili z oceno odlično. Seveda pa k čebelam sodi tudi medved. In res nam je čebelar Bogdan pokazal prepariranega medveda, katerega so učenci lahko božali, mu preučili zobovje, šape, … Ogledali smo si še sušilnico sadja in okušali posušeno sadje.

Za zaključek pa nas je čebelar popeljal na ogled čebelnjakov in »čebelje« postelje. Vsi učenci so poslušali premikanje (brenčanje) čebel v postelji, to jim je bilo zelo všeč.

Čebelarju Bogdanu se vsi zahvaljujemo za njegovo dobro voljo in pripravljenost, da nas je sprejel ter z nami delil kanček svojega znanja in veselja. (http://www.cirius-vipava.si/naravoslovni-dan-cebele/)

Karmen Blaško

 

3. Ogled Vipave s turistično vodičko

Naš kraj šolanja – Vipavo – že dolgo in dobro poznamo. V petek, 27.9.2019, pa smo se udeležili vodenega ogleda Vipave in izvedeli še marsikaj, kar nam je bilo do sedaj nepoznano. Med drugim smo lahko vstopili v vinarski muzej in spoznali predelavo grozdja nekoč.

Lanthierjev dvorec ni lep le od zunaj, ko ga občudujemo s trga ali s prenovljenega grajskega dvorišča, ampak ima svoje čare tudi, ko se odprejo njegova vrata. Da bodo spomini trajni, smo posneli nekaj fotografij. (http://www.cirius-vipava.si/ogled-vipave-s-turisticno-vodicko/)

Mateja K. Černe

 

4. Ogled gledališke predstave v Kopru

“Zame so otroci najpomembnejši gledalci, kot mlado gledališče moramo skrbeti tudi za rast občinstva,” je direktorica Gledališča Koper Katja Pegan poudarila pred začetkom 9. festivala Pri svetilniku, ustvarjenega v želji, da bi vsak osnovnošolski učenec vsaj enkrat letno obiskal profesionalno gledališko predstavo.

Tudi učenci Cirius Vipava, ki pri Kreativnih znanjih spoznavajo osnove gledališča, so bili del občinstva, ki si je ogledalo predstavo Super reva v režiji Jaše Jamnika. Predstava sodi v festival gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku, ki ga bo do srede novembra obiskalo okoli 9000 obiskovalcev.

Po dinamični in akcije polni predstavi, ki je nas je navdušila in nasmejala, smo se udeležili pedagoške delavnice, kjer nam je pedagoginja Vanja Korenč predstavila gledališke poklice, izdelavo mask in trikov, ogledali smo si nekaj kostumov in pomerili nekaj pokrival ter pokramljali z maskerko in režiserjem.

Gledališče Koper nam je poklonilo vstopnice za ogled še ene predstave po izbiri, kar bomo seveda z veseljem storili. (http://www.cirius-vipava.si/ogled-gledaliske-predstave-v-kopru/)

Tanja Princes

 

5. Dan odprtih vrat na Fructalu

V šoli se veliko učimo o jeseni, to je čas pobiranja plodov tudi v sadovnjaku. Odločili smo se, da si pogledamo eno od tovarn, ki predelujejo sadje.

V petek, 4.10.2019, je Fructal odprl svoja vrata in organiziral voden ogled proizvodnje ter družaben program.

Nekaj skupin iz CIRIUS Vipava se je priključilo dnevu odprtih vrat. Spoznali in videli smo postopek predelave sadja v nektar, sok… Videli smo svoje sosede, sovaščane, ki dan za dnem na Fructalu skrbijo za kvalitetne izdelke. Prijazni animatorji so ob glasbi z nami tudi zaplesali. Za dobro vzdušje so poskrbele maskote Pingo, Frutek in Jeti. Fructalovci so nas postregli z jabolki, Frutabelami in sokovi. Ta petek je bil res izjemno lep jesenski dan. Sonce in brezvetrje sta omogočila, da smo se na dvorišču pred Fructalom lahko zadržali malo dlje in poklepetali z znanci. (http://www.cirius-vipava.si/dan-odprtih-vrat-na-fructalu/)

Mateja K. Černe

Oglejte si tudi