Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Goški 'Lurd' obnovljen in blagoslovljen

Na poletno nedeljo, 9. avgusta, je na Gočah pri cerkvi Marije Snežne na Obeluncu potekala slovesna maša in blagoslov obnovljene cerkve. Cerkev je, skupaj z zidom, ki jo obdaja, zaščitena s statusom kulturnega spomenika, ki poudarja pomen te izjemne skupne dediščine in vrednot, ki jih le-ta predstavlja. Je tudi na seznamu projekta romarskih cerkva od Alp do Jadrana. 

Slovesno mašo in blagoslov je daroval koprski škof msgr. Jurij Bizjak. Mašo je s petjem obogatil goški cerkveni pevski zbor. Predstavniki župnijskega gospodarskega sveta so se ob tej priložnosti zahvalili vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu zgodovinskemu dogodku. Obnova je stekla na pobudo in sodelovanje z župnikom Ivanom Furlanom ter vsemi tremi krajevnimi skupnostmi Goč, Lož in Manč. Tak velik projekt ne bi uspel brez finančne pomoči Ministrstva za kulturo in Občine Vipave. Dela so bila izvedena v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine OE Nova Gorica, ki je postavilo pogoje in smernice. 

Dela, ki so bila opravljena v približno treh mesecih, so zajemala odstranitev stare korčne kritine, planet in montažo osb plošč, paropropustne folije, letvanje in montažo nove korčne kritine, zamenjavo dotrajanega konstrukcijskega lesa v ostrešju, odstranitev in ponovno izdelavo ometov zvonika in fasade, izdelavo obrob, žlebov in diletacijskih letev, izdelavo strelovoda in ozemljitev, zamenjavo oken ter pleskanje notranjosti in restavriranje poslikav. 

Vsem in vsakemu posebej hvala za varno in uspešno zaključeno obnovo, posebej izvajalcem, podpornikom in dobrotnikom. Cerkev na Obeluncu sedaj že od daleč s svojim snežnim sijem privablja romarje in pohodnike. S prenovo smo poskrbeli, da bo ta zapuščina naših prednikov, ki so nam jo predali v želji, da bi bila tudi nam v zadovoljstvo, veselje in zatočišče,ostala svetel simbol tudi za prihodnje rodove.

Anja Godnič, Karla Ferjančič

Oglejte si tudi