Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

130 let gasilstva v Podnanosu

V Podnanosu se je 27. avgusta odvijala slovesnost ob praznovanju 130. obletnice tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva, ki je po novem tudi nosilec visokih priznanj, Gasilske zveze Slovenije in Civilne zaščite Slovenije. 

Tradicionalna gasilska parada sosednjih in prijateljskih društev ter nekaterih poklicnih enot je bila prava popestritev dogodka za množico obiskovalcev. Slovesnosti so se udeležili številni visoki gostje, predstavniki oblasti in samega gasilstva.

Predsednik društva Zoran Žgur je na slikovit način predstavil pomen 130 let neprestanega prostovoljnega dela, ki ga povezujejo pogum, požrtvovalnost in nesebična pomoč. Na posebni preizkušnji so bili gasilci v zadnjem letu, zlasti v zadnjem obdobju velikega požara na Krasu. Njihovi člani so ob različnih požarih opravili več kot tisoč ur prostovoljnega dela. Še posebej ga veseli, da je v njihovih vrstah izjemno veliko mladine.

V imenu župana, ki se zaradi bolezni ni mogel udeležiti slavja, je spregovoril predstavnik občine Alojz Durn, ki je prepričan, da bi bili predniki, ki so dejavnost pričeli pred 130 leti, izjemno ponosni na današnje gasilstvo v tem lepem kraju.

Osrednji gost sobotne prireditve je bil minister Marjan Šarec, ki je vse gasilce pohvalil ob gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije, kjer so bili v prvi vrsti tudi podnanoški prostovoljci. »Slovenska gasilka in gasilec dobro vesta, kaj je predanost in tovarištvo. Gasilci namreč gredo tja, od kjer drugi bežijo – in k sreči se je izšlo brez človeških žrtev. Za to pa je zaslužna tudi dobra opremljenost, ki se je v zadnjih letih zelo izboljšala.«

Ob slovesnem prevzemu novega vozila je domači župnik Tomaž Kodrič povedal, da ga je ob velikem požaru na Krasu najbolj pretresla fotografija gasilca z rožnim vencem v roki. Tudi sam, kot se je izrazil, bo ostal njihov podporni član v molitvi.

Sobotno slovesnost, ki se je nadaljevala z zabavo, so popestrili godbeniki iz Vrhpolja, posebne pozornosti pa so bili deležni gasilci s prikaznimi vajami. Gosti iz Cerknega so razvili znamenito pahljačo, domačini pa dve prostostoječi lestvi, iz katerih so v pozdrav zleteli golobi.

Dan pred tem se je v Podnanosu odvijala slavnostna akademija, ki so se je med drugim udeležili Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, predsednik severnoprimorske zveze Jože Dakskobler ter podžupanja Sonja Lukin. Na slavnostni akademiji je društvo prevzelo Zlato plaketo Gasilske zveze Slovenije, vodstvo društva pa je ob 130 letnici svojim zaslužnim članom podelilo posebna priznanja in druge častne listine.

Ivan Seljak

 

Oglejte si tudi