Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Erzeljci počastili spomin na izgon vasi pred 80 leti

Krajani Erzelja so v nedeljo, 12. marca 2023, organizirali že 13. tradicionalni pohod po tematski poti Med studenci in zaselki. S pohodom obeležijo spomin na 8. marec 1943, ko je italijanska okupatorska vojska s svojih domov pregnala celotno vas. Najprej do Gaberij, potem v Vipavo, od tam pa v delovna taborišča v Italijo ali Nemčijo, mnoge so odpeljali v zapor. Preživeli domačini so se po razpadu Italije po različnih poteh postopoma vrnili na svoje opustošene domove.

Letos mineva 80 let od tega žalostnega dogodka, zato so krajani po izvedenem pohodu sončen nedeljski popoldan posvetili proslavi - v spomin in opomin. Delegatki krajevnega Združenja borcev za vrednote NOB Erzelj, Marija Abram in Klementina Bizjak, sta pred spomenik padlim borcem v NOB in žrtvam nacifašističnega terorja položili venec, udeleženci so z minuto molka počastili spomin nanje.

Dobrodošlico vsem prisotnim je najprej izrekel predsednik krajevne skupnosti Erzelj Peter Vidmar in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi programa.

S svojo prisotnostjo je erzeljski praznik počastil tudi župan občine Vipava, mag. Anton Lavrenčič. V uvodnem nagovoru je pohvalil domačine, ker ohranjajo spomin na dogodek in s tem omogočajo, da se vedenje o zgodovini prenaša na mlajše generacije.

Osrednji govornik, zgodovinar, publicist in poslanec državnega zbora, mag. Martin Premk, je orisal zgodovinski kontekst od 1. svet. vojne, dolgo obdobje fašizma in 2. svet. vojno, vse do osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Poudaril je vlogo Primorcev, ki so se v boju za svoje pravice in obstoj vedno znali postaviti na pravo stran zgodovine.

Vsi govorniki so še posebej pozdravili najstarejšo udeleženko, krajanko, aktivistko in kurirko Milko Simić, letnik 1925, ki je še ena redkih prič takratnega časa. Živo se še spominja, kako so bili otroci v osnovni šoli kaznovani, če so spregovorili slovensko. Milka je sedaj stanovalka Doma starejših občanov Ajdovščina, a se na Erzelj vedno srčno rada vrača.

In potem je zadonela udarniška pesem, pesem upora, ženskega pevskega zbora Kombinat, ki letos praznuje 15 let svojega delovanja. Zbor združuje pevke številnih narodnosti in iz različnih koncev Slovenije. Znane pesmi iz različnih obdobij boja za pravice zatiranih ljudi je s ponosom napovedovala Petra Vidrih, ki prav tako izhaja iz Vipavske doline.

Naj zaključimo s Petrinimi besedami: »Vsak lahko nekaj naredi za boljši, lepši svet. Bodite prijazni drug z drugim, delite lepe besede.«

K temu naj dodamo še zaključne besede Aleša Kobala, člana sveta KS Erzelj, ki je z zanosom povezoval celoten program: »Nasvidenje prihodnje leto spet tu, na Erzelju!«

Posebno zahvalo si zaslužijo praporščaki od blizu in daleč pod vodstvom domačina in predsednika krajevnega Združenja borcev za vrednote NOB Erzelj Bojana Bizjaka in predsednika medobčinskega združenja Ajdovščina-Vipava Boža Novaka.

Seveda z uradnim zaključkom s primorsko himno in odhodom praporščakov s prizorišča druženja še ni bilo konec, nadaljevalo se je ob gostoljubju domačinov in podpornikov, ki jih je potrebno omeniti: družba Leone, Fama Vipava in Martin Jejčič iz Lovske družine Brje-Erzelj. Za sladke dobrote pa so poskrbele prizadevne domačinke.

K pestrosti ponudbe so kot vedno poskrbeli pridni pridelovalci lokalnih pridelkov na tržnici - pohodniki in udeleženci proslave, bilo jih preko 300, so se lahko oskrbeli z domačim medom, ovčjim sirom, oljčnim oljem, vinom …

Tatjana Rener, foto Boštjan Volk in T. Rener

Oglejte si tudi