Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Navdih: Za ljubitelje živali in za vse nas, pred vstopom v leto 2021

Se še spomnite, ko ste kot otrok v šoli nekega dne morali povedati, katera je vaša najljubša žival? Sedaj, v dobi odraslosti, ima vsak izmed nas še vedno svojo najljubšo ali tudi ne. Smo različni, tako je. Nekomu so lahko navdih živali, drugemu narava. Opazim, da je med nami še vedno zelo veliko pasjeljubcev. Mačke in ostale živali, brez zamere.

V otroštvu sem redno spremljala nadaljevanko Komisar Rex, ki se je marsikdo spomni. Mogoče zveni klišejsko, ampak sem si prav zaradi nje od nekdaj želela imeti psa pasme nemški ovčar. V otroštvu mi starši niso mogli omogočiti, da bi imela psa. V meni je kljub vsemu v podzavesti ostala želja po tem, da bi nekoč imela pasjega prijatelja. Pri devetnajstih sem odšla od doma, najprej zaradi študija, kasneje me je poklicna pot vodila naprej. S takratnim fantom, danes možem, se nama je kmalu pridružila še hčerkica in kot družina smo se sčasoma odselili popolnoma na svoje. Želja po psu se mi je kmalu za tem končno izpolnila, ko mi je mož za moj 28. rojstni dan kupil mojega Rexa. Ja, tudi moj se kliče Rex, ne glede na to, da je to že tako tipično.

Za nemškega ovčarja sem se odločila, ker je to pes z več kvalitetami. Najbolj mi je všeč, da se pes te pasme naveže samo na enega gospodarja in lepo sprejme vse bližnje. Nekoč sem že kot otrok brala o navezanosti nemških ovčarjev na gospodarje. Rex je zelo prijeten pes. Naučil me je potrpežljivosti, dodatnega poguma, solidarnosti in vzajemnosti. Novega družinskega člana je brez težav sprejel. Do naše družine je izredno zaščitniški. Je zvest, vesel in vedno pol energije. Z veseljem opazujem, kako moja otroka ob njem odraščata. Nekoč mi je starejša gospa, domačinka, dejala, da je značaj psa takšen, kakršen je gospodarjev značaj. To sem vzela kot kompliment. Mislim, da se lahko v veliki meri strinjam z njo, saj sva si po mojem mnenju z Rexom značajsko v veliki meri podobna. Starejši že vedo, kot pravijo.

Zardi psa smo vsi v družini veliko v gibanju. Z gotovostjo lahko rečem, da me po napornem delovnem dnevu druženje z otroci in psom vedno znova sprosti.

Vsi pasjeljubci gotovo veste, o čem govorim. Smo pa v moji družini nasploh ljubitelji vseh živalic.

Vipavska dolina je odličen življenjski prostor, ne samo za nas, ampak tudi za našega Rexa. Veliko zelenega, reke, mostički, pohodniške poti in še in še.

Epidemija COVID -19 nam je v letu 2020 vsem marsikaj zakuhala (in še se kuha), a nam je obenem ponudila priložnost, da svoj čas posvetimo pohajkovanjem po okoliških krajih. Izkoristimo to in se veselimo prihajajočega leta 2021.

Marica Batič

Oglejte si tudi