Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Vrtnarsko srečanje z Damjano na Gočah

V sredo, 20. aprila, smo po dveh letih premora v prostorih KS Goče pripravili uvodno srečanje v novo vrtnarsko sezono. Z nami je delila izkušnje o težavah v vrtnarjenju Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr. Podrobneje smo spoznali bolezni in škodljivce, ki jih ta čas srečamo na vrtu.

Da škodljivce in bolezni opazimo na našem vrtu, njivi se je potrebno najprej sprehoditi in pozorno opazovati, kakšne so rastline; poškodovane, preluknjane, obgrizene ali so na listih plesnivi madeži. Spregovorili smo, kako si lahko pomagamo z naravnimi pripravki in kako lahko preprečimo hujše poškodbe in propad vrtnine. Če želimo, da je rastlina zdrava in krepka, jo moramo posaditi tja, kjer ji najbolj odgovarja in ji izbrati pravega soseda. In seveda - potrebno je kolobariti in vrtnine saditi v mešanih posevkih z drugimi vrtninami ali zelišči, ki odvračajo bolezni in škodljivce. Rastline lahko pred boleznimi in škodljivci varujemo tudi s pomočjo naravnih pripravkov. Ob napadu škodljivcev in bolezni ukrepamo takoj, ko jih opazimo. Nekatere lahko uničimo kar ročno ali jih pobiramo (polže, zlato minico ...) druge pa poškropimo z doma izdelanimi pripravki. Eden takih je pripravek iz pelina, ki deluje proti večini vrst listnih uši, proti večini gosenicam in mravljam. Na to, da se je na naših vrtninah naselila glivična bolezen, nas opozorijo predvsem znaki na listih. Najprej bomo opazili madeže različnih oblik. Navadno lahko bolj zanesljivo prepoznamo bolezen šele, ko list obrnemo in se prepričamo, kakšni so znaki na spodnji strani. Če je list posut s pepelnato sivimi trosi, lahko gre za prave plesni, med katerimi so najpogostejše solatna, paradižnikova, čebulna ali kumaričina plesen. Ko najdemo na spodnji strani rjavkaste trose v obliki izboklin, gre za rje, običajno na fižolu ali čebulnicah. Listi so lahko tudi popolnoma beli, kar je tipično za pepelasto plesen, ki se največkrat pojavi na grahu, kumarah ali bučkah. Na listih opazimo okrogle ali nepravilno oblikovane pege, ki so sive ali rjave barve, včasih so tudi ugreznjene - gre za pegavost. Listi, ki so preluknjani ali obgriženi ob robovih - v takem primeru pomislimo na napad škodljivcev. Če so to kapusnice ali križnice (zelje, brokoli, redkvica …), so bili na delu hroščki bolhači. Če so druge vrtnine, pomislimo na napad gosenic ali polžev. Gosenice in polži preluknjajo, obgrizejo tudi plodove.

Uvodno srečanje v vrtnarsko sezono je prineslo nova znanja, izkušnje in menjave mnenj. Ker bomo v tem času veliko na prostem, smo srečanje zaključili s pripravo naravnega repelenta proti komarjem in klopom.

Anja Godnič

Oglejte si tudi