Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Lokalna skupina za krepitev zdravja

Zdravstveni dom Ajdovščina je bil v lanskem letu uspešen na javnem razpisu, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje za sofinanciranje nadgradenj in razvoja preventivnih programov ter njihovega izvajanja v primarnem zdravstvenem varstvu. Na podlagi tega, je kot samostojna enota v Zdravstvenem domu Ajdovščina, začel delovati Center za krepitev zdravja, katerega namen je nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihova razširitev v lokalno skupnost.

S tem namenom je Zdravstveni dom Ajdovščina v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Območna enota Nova Gorica vzpostavil skupino partnerjev na ravni lokalne skupnosti, ki se imenuje Lokalna skupina za krepitev zdravja (LSKZ), s pomočjo katere bomo še učinkoviteje pristopili k izboljšanju zdravja in zmanjševanju neenakosti v zdravju. V omenjeno skupino so se vključili predstavniki različnih organizacij in institucij (obe občini, Center za socialno delo, Zavod za zaposlovanje, posamezne krajevne skupnosti, društva,…).

Namen delovanja Lokalne skupine za krepitev zdravja je s pomočjo povezovanja in skupnega sodelovanja članov izboljšati zdravje prebivalcev v obeh lokalnih okoljih - v Občini Ajdovščina in Občini Vipava. S sodelovanjem v LSKZ pa lahko vsak član nenazadnje pripomore tudi k doseganju tako svojih, kot skupnih ciljev. Znotraj skupine želimo vzpostaviti tesno sodelovanje, ki bo s pripravo skupnega strateškega načrta pripeljalo do dogovora o skupnih ciljih za celovito skupno delovanje.

Prva skupna naloga vseh partnerjev, ki sodelujejo v LSKZ, je bila priprava Kataloga informacij/Zemljevida pomoči lokalne skupnosti, ki bi omogočil lažjo komunikacijo in učinkovitejše sodelovanje med vsemi deležniki v lokalnem okolju. Katalog je že oblikovan, vključuje pa kontakte in informacije o razpoložljivih programih vseh deležnikov, ki podpirajo krepitev zdravja, preventivo in zmanjševanje neenakosti v zdravju. Ker je to živ dokument, ki se ga bo sproti še lahko dopolnjevalo, bo zaenkrat dostopen le v spletni obliki na spletni strani ZD Ajdovščina.

V začetku marca smo imeli v ožji sestavi prvi sestanek LSKZ na katerem nam je dr. Ivanka Huber (NIJZ OE Murska Sobota) predstavila izsledke Analize ranljivosti in neenakosti v zdravju, ki je bila izvedena v lokalnem okolju Zdravstvenega doma Ajdovščina. Raziskava je potekala od julija do novembra 2018. Skupaj je bilo izvedenih 21 intervjujev z 29 sogovorniki iz različnih organizacij in institucij. Ranljiva skupina, ki je bila s strani sogovornikov najbolj prepoznana so starejši (z nizkimi dohodki, brez lastnega prevoza), še posebej starejše ženske (vdove). Ostale ranljive skupine, ki so bile prepoznane v okolju so tudi brezposelni, dolgotrajno nezaposljivi, prekarni delavci, družine (z minimalnimi dohodki, brezposelni starši, enostarševske družine), tujci (albanska skupnost), priseljenci, agencijski delavci in njihove družine, osebe v oskrbi VDC-ja, osebe s težavami v duševnem zdravju, invalidi, brezdomci, uživalci nedovoljenih drog, osebe z neurejenimi stanovanjskimi razmerami ter osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja.
Na podlagi raziskave in ugotovljenih potreb s strani partnerjev v lokalnem okolju bomo v nadaljevanju pričeli s pripravo strateškega načrta skupnosti. Vsi partnerji, ki v skupini sodelujemo se še kako strinjamo s starim slovenskim pregovorom, ki pravi: »V slogi je moč«. Verjamemo, da lahko s skupnimi močmi, partnerstvom ter medsebojnim povezovanjem pripeljemo našo skupnost oziroma prebivalce obeh občin, do še boljšega zdravja in informiranosti.  

Naslednje srečanje skupine bo potekalo konec aprila. Če ste mogoče prepoznali dodano vrednost delovanja naše skupine vas vabimo, da se nam kot partnerji pridružite.

 

Alenka Černe, vodja Centra za krepitev zdravja

Oglejte si tudi