Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Četrtkov večer posvečen enakosti med spoloma

V okviru projekta 'Kažipot mladim do enakosti spolov', ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ameriška Ambasada v Ljubljani, je pod okriljem Inštituta za mladinsko politiko potekal večer, posvečen enakosti med spoloma.
Po izvirni in poučni lutkovni predstavi senčne lutkarice Monike Furlan so o pomenu enakovredne porazdelitve skrbstvenih in gospodinjskih obveznosti med moškim in žensko v zasebni sferi in o vlogi šole, ki jo ta ima pri ozaveščanju o pomenu enakosti med spoloma, na okrogli mizi 'Enakost spolov v vzgojno – izobraževalnem sistemu in v zasebni sferi' spregovorili: sociologinja, dolgoletna profesorica na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in pionirka slovenskega feminizma dr. Maca Jogan, novinar in avtor bloga 'Ljubki nesmisel', Jure Marolt, profesorica likovne pedagogike Ana Pečnik, profesorica sociologije in slovenistike, Valerija Zorko ter vzgojitelj in profesor športne vzgoje na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, Igor Sever. Dogodka sta se udeležila tudi podžupan občine Ajdovščina Mitja Tripković ter predstavnica Ameriške ambasade v Ljubljani Julia Stanely, ki je v svojem nagovoru poudarila pomen sistemskega pristopa k odpravljanju diskriminacije na podlagi spola in zaključila, da spolna diskriminacija ni samo ženska zadeva.
Vsi sogovorniki na okrogli mizi so se strinjali, da je pri nas enakopravnost na visoki ravni, hkrati pa so opozorili na težave, ki še obstajajo in na katere moramo biti še posebej pozorni, če želimo doseči enakost med spoloma. Predstavnik Srednje Šole Veno Pilon, ki svoj poklic dopolnjuje s svojo vlogo očeta, Igor Sever, je poudaril: »Čeprav se vsi zavedamo pomembne vloge, ki jo ima šolstvo pri vzgoji otroka, ne smemo pozabiti na družino kot matično celico, iz katere otroci črpajo svoje dojemanje vloge ženske in vloge moškega v družbi.« Vsekakor pa lahko učitelji s svojimi delom in vzorci vedenja veliko pripomorejo k dojemanju in spodbujanju enakosti med spoloma. To je dokazala tudi Ana Pečnik iz Gimnazije Celje, ki je svoje znanje in izkušnje delila s svojimi dijaki, ki so na temo enakosti spolov prispevali svoje izjemne umetniške izdelke, nastale na podlagi kritičnega razmišljanja o izpostavljeni temi.

Dr. Maca Jogan je o vlogi moškega v družini izpostavila, da »so se moški oziroma očetje znašli v nekakšni krizi, saj nimajo vzornika. Prejšnja vloga očeta kot avtoritete in tistega, ki kaznuje, je preteklost in ni več zaželena. Sodobnim očetom pa novih vzorov primanjkuje.« Poudarja pa, da »očete ne sme biti strah pokazati svojo ljubečo plat.«

Večer se je zaključil z otvoritvijo razstave 'Pokaži mi pot do enakosti spolov', ki je nastala v okviru istoimenskega natečaja in s podelitvijo nagrad najboljšim izdelkom.

Pestrost in kritičnost umetniških del, ki segajo od fotografij, esejev, poezij in izjemnih risb ter epskih pesnite, za katere verjamemo, da vas ne bodo pustila ravnodušne, si lahko ogledate v galeriji Hiše mladih.

Inštitut za mladinsko politiko

Oglejte si tudi