Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz „izrednih“ poslovnih razlogov

Veliko pravnikov se zadnje čase sooča s številnimi vprašanji s strani strank, ki jim je skupna tematika čakanje na delo in odpoved iz poslovnih razlogov. Zakaj je tako, je mogoče sklepati že glede na obstoječe stanje v državi, ki se tokrat navezuje na zdravje. Koronavirus je že dlje časa aktualna in glavna tema, ki na dnevni ravni spremlja tako državne institucije kot tudi vsakega posameznika. V teh „korona“ časih je zabeležen porast odpovedi iz poslovnih razlogov, ki jih lahko imenujemo t. i. izredni poslovni razlogi za odpoved, ne bi namreč nastopili, če koronavirusa ne bi bilo. V nadaljevanju je pred vami nekaj najbolj pogostih primerov, povezanih z odpovedjo iz izrednih poslovnih razlogov.

1. Delodajalec mi ponuja zgolj dve možnosti: Premestitev na drugo delovno mesto ali odpoved iz poslovnih razlogov. Zaradi vpada prometa je namreč primoran v to.

Kako naj zaposleni ravna v takem primeru? Vsekakor ne obstaja splošen odgovor na to vprašanje. Na odločitev vsakega posameznika vplivajo osebne okoliščine, ekonomske in socialne razmere. Delodajalec ne ravna sporno, sploh če vam ponuja drugo (nadomestno) zaposlitev. Obstaja tudi možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi, skladno z določili 91. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1).
 

2. Želel bi prekiniti delovno razmerje, a sem na čakanju na delo?
Odpoved med čakanjem na delo s strani zaposlenega je mogoča, vendar vam v tem primeru ne pripada odpravnina (kakor jo določa 108. člen zakona o delovnih razmerjih - ZDR-1). Čakanje na delo ne ovira zaposlenega pri prekinitvi delovnega razmerja, vendar se mora zavedati vseh svojih pravic in obveznosti.
 

3. Ali sem dolžan sprejeti delodajalčev predlog za zmanjšanje plačila/premestitve na drugo delovno mesto/premestitve na drugi oddelek itd.?

Da, če delodajalec izkaže poslovni razlog za to. V nasprotnem se lahko odločite za vročitev odpovedi z lastne strani.

 

4. Ali me delodajalec lahko odpusti, čeprav sem bil na čakanju na delo in sem delo znova nastopil?

Da, če izkaže poslovni razlog za to.
 

5. Kateri so „izredni“ poslovni razlogi za odpoved?

Splošno pravilo je, da lahko delodajalec redno odpove pogodbo o zaposlitvi le, če obstaja utemeljen razlog za redno odpoved. T. i . „izredni“ razlogi, kakršni so koronavirus in s tem povezana situacija, niso izrecno opredeljeni v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR - 1). Zakonodaja se opredli do pojmov redna in izredna odpoved. Nova določila, ki se vežejo na urejanje trenutne situacije v državi, se sprejemajo z interventnimi ukrepi v zvezi z zaposlitvijo in delovnimi razmerji. (Ukrepi za omilitev posledic epidemije (#PKP1, #PKP2, #PKP3 in #PKP4); paketi ukrepov. )

 

6. Kako delodajalec opraviči „izredni“ odpovedni razlog?

Delodajalec to stori z ustrezno, formalno in materialno pravno primerno obrazložitvijo. Delodajalec vas seznani o tem, katere so vaše pravice po odpovedi delovnega razmerja. Če slednjega delodajalec ne stori, se lahko o vsem pozanimate pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. 


 


 


 

Oglejte si tudi