Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Koronavirus: Krizni dodatek

V medijih smo že vsi zasledili informacije o kriznem dodatku, ki pripada zaposlenim, ki v času epidemije delajo. V nadaljevanju je nekaj dodatnih informacij in dva praktična primera.

1. Kdo bo prejel krizni dodatek?

Krizni dodatek bodo prejeli vsi zaposleni v zasebnem sektorju, katerih zadnja izplačana mesečna plača ne presega trikratnika minimalne plače.
 

2. Kakšna je višina kriznega dodatka?

200 EUR za meseca april in maj. Za mesec marec je višina 9, 09 EUR za vsak delovni dan (od 13.3.2020 dalje; kot delovni dan se šteje vsak dan, ko je delavec dejansko delal).


3. Kako je krizni dodatek obdavčen?

Krizni dodatek ni obdavčen. Oproščen je plačila vseh davkov in prispevkov.


4. Sem na čakanju na delo od doma. Ali mi pripada krizni dodatek?

Ne. Krizni dodatek pripada zaposlenim, ki v času epidemije dejansko delajo.


5.  - Primer 1:

Zaposlena sem v večjem proizvodnem podjetju. Moja neto mesečna plača znaša 860 EUR. Delam naprej kljub epidemiji. Ali bom prejela krizni dodatek in koliko?

Da. Prejeli boste krizni dodatek v višini 200 EUR za meseca april in maj 2020, za marec 2020 pa sorazmerni del kriznega dodatka glede na število dejansko oddelanih dni.

Krizni dodatek se prejme skupaj z mesečno plačo, torej načeloma za pretekli mesec.

 

   - Primer 2:

Zaposlen sem pri manjšem podjetju. Plačo imam 1200 EUR neto mesečno. Delodajalec trdi, da mi krizni dodatek ne pripada. Iz medijev sem izvedel, da mi pripada, kako naprej?

Delodajalec mogoče nima poravnanih vseh davčnih obveznosti. Delodajalci so v času trajanja epidemije oproščeni plačila prispevkov za zaposlene, ki delajo. Iz tega naslova zaposlenim izplačajo krizni dodatek. Delodajalcem, ki nimajo poravnanih davčnih obveznosti, oprostitev prispevkov ne pripada, zato v tem primeru nastopi situacija, ko zaposleni ne prejme kriznega dodatka.

 


 


 

Oglejte si tudi