Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Koronavirus: Čakanje na delo na domu in odpoved iz poslovnih razlogov

Epidemija novega koronavirusa je marsikomu prinesla čakanje na delo na domu. Skladno z 138. členom ZDR -1 sme delodajalec v času, ko pride do izrednih situacij, s posebno odredbo odrediti delavcem čakanje na delo na domu. Institut čakanja na delo na domu je namenjen ohranitvi zaposlitve. Delodajalec se za sprejem tega ukrepa odloči takrat, ko delavcem začasno ne more zagotoviti opravljanja dela.


V primeru aktualnega izbruha epidemije koronavirusa mnogi delodajalci zaradi sprejetih ukrepov delavcem ne morejo zagotoviti opravljanja dela. Veliko zaposlenih je v skrbeh, ko prejmemo odredbo o čakanju na delo doma.


Podajam formalno pravne odgovore na pet najbolj pogostih vprašanj, ki zadevajo institut čakanja na delo in institut odpovedi iz poslovnih razlogov v času epidemije koronavirusa.


1. Delodajalec me je napotil na čakanje. Sem odpuščen?

Ne. Čakanje na delo na domu ne pomeni, da so vam dali odpoved. Nasprotno, na čakanje vas napotijo, da bi se izognili odpovedi. Vse ostalo je v nasprotju z zakonom.


2. Ali bom med čakanjem na delo prejemal plačilo?

Da. Med čakanjem na delo vam načeloma pripada plačilo v višini 80% povprečja zadnjih treh mesečnih plač, prejetih pred vročitvijo odredbe o čakanju na delo.

 

3. Zaradi pojava koronavirusa ima moj delodajalec negotovo prihodnost. Sem na čakanju, a me lahko kasneje delodajalec, po vrnitvi v službo, odpusti?

Deloma drži. Delodajalec naj bi po izrabi instituta čakanja na delo ohranil zaposlitev delavca, ki je bil na čakanju (zaradi epidemije koronavirusa) vsaj še šest mesecev. To velja, če je delodajalec izrabil ta ukrep na način, ki ga določa interventni zakon (sprejet zaradi izbruha koronavirusa). Po preteku teh šestih mesecev pa vam delodajalec lahko vroči odpoved iz poslovnih razlogov, vkolikor bodo za to izpolnjeni pogoji.


4. Ali mi lahko delodajalec zaradi pojava koronavirusa vroči odpoved?

Deloma drži. Delodajalec, ki je imel že prej težave pri poslovanju, vam lahko vroči odpoved iz poslovnih razlogov. Če tovrstne težave niso izkazane, odpoved ni upravičena, saj Vlada RS deluje v to smer, da se zagotovi ohranitev delovnih mest. Vendar je v zasebnem sektorju tako, da ima delodajalec pri vsem tem nekoliko bolj 'proste roke'.


5. Kakšne so moje pravice, če sem odpuščen zaradi epidemije koronavirusa?

Vaše pravice so po tem, ko vam je vročena odpoved iz poslovnih razlogov enake kot če bi vam ta bila vročena v normalnih okoliščinah, torej skladno z določili ZDR-1.
 

V primeru, da imate dodatna vprašanja, me lahko za pravno strokovna pojasnila kontaktirate preko e – pošte : marica.baticius@gmail.com


#ostanimodoma

Oglejte si tudi