Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Ipavska zlata v Tuzli

Komorni zbor Ipavska z dirigentko Damjano Vončina se je v dneh od 6. do 9. junija 2019 udeležil četrtega mednarodnega zborovskega tekmovanja Lege Artis v Tuzli v Bosni in Hercegovini. Izjemen nastop in vrhunsko izveden raznolik program je prepričal mednarodno štiričlansko komisijo in številno navdušeno poslušalstvo v Bosanskem kulturnem centru v Tuzli, saj je strokovna komisija njihov nastop ocenila s 94,42 točkami in jim podelila zlato priznanje (absolutno 2. mesto, Grand Prix je osvojil zbor iz Kolumbije) ter dve posebni nagradi (nagrado za izvedbo skladbe iz obdobja romantike – Mendelssohnove Richte mich, Gott – in nagrado za izvedbo sakralne skladbe – The Deer's Cry Arva Pärta).

Tekmovalni nastop v D-kategoriji (mešani zbori) je potekal v soboto, 8. junija. Vseh mešanih zborov je bilo 11, štirje zbori so se uvrstili v večerni finale Gran Prix s še tremi drugimi zbori. Poleg njih so se v finale uvrstili še zbor iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Kolumbije. V finalu se je vsak od zborov predstavil še enkrat.

Program je bil izbran premišljeno, kar so pohvalili tudi člani strokovne komisije (renesansa, romantika, sodobnost in slovenska skladba). V finalu so izvajali skladbo, ki jo je napisal norveški skladatelj Kim Andre Arnesen in skladbo Sama Vovka 'Ta na Solbici', ki je celotno dvorano ob koncu dvignila na noge. 

Na prvem nastopu (v četrtek zvečer) so se ipavci predstavili publiki na mestnem trgu v središču mesta, kjer so poslušalce pritegnili s slovenskimi ljudskimi, v petek pa so odpeli tekmovalni program v še ne dograjeni koncertni dvorani v centru mesta.

Na gostovanju v Tuzli so pevci Komornega zbora Ipavska s svojim petjem navdušili in razveselili tudi člane Slovenske skupnosti v Tuzli, ki že več kot 25 let združuje tam živeče Slovence. Na sedežu njihovega društva v središču mesta so s prepevanjem priredb ljudskih pesmi in slovensko besedo marsikateremu rojaku privabili solze v oči. Po koncertu so jim članice društva, med njimi večinoma pevke Ženskega zbora Slovenčice, pripravile pogostitev s tradicionalnimi jedmi, ob katerih so oživeli spomini na domače kraje in prijatelje v domovini.

In še beseda predsednika Komornega zbora Ipavska Mitje Sajovica ob njihovem odmevnem uspehu: »Ipavska je ekipa, ki jo druži srčnost, ljubezen do petja in nam je čas, ki ga preživljamo skupaj, zelo dragocen. Sama izkušnja v Tuzli je bila za nas fantastična. Dobili smo novega vetra v jadra in že komaj čakamo novih projektov.«

Misel dirigentke Damjane Vončina: ˝Stali smo na tekmovalnem odru in bili popolnoma sproščeni. Vprašala sem se, če smo res na tekmovanju, ker je vladalo izredno umirjeno vzdušje. Ko smo se pogledali pred začetkom prve skladbe, sem vedela, da mi pevci popolnoma zaupajo. Da verjamejo, da bo nastop izpeljan tako, kot ga znamo. Je pa vzdušje tekmovanja dodalo še tisto piko na i, ki je našim izvedbam dodalo še nekaj več. O tem pričata tudi dve posebni priznanji, ki mi resnično veliko pomenita.˝

 

Komorni zbor Ipavska

Oglejte si tudi