Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Drugo delovno srečanje projekta GREVISLIN v Staranzanu

V okviru strateškega projekta GREVISLIN smo se v četrtek, 9. maja 2019, projektni partnerji sestali v Staranzanu v Italiji. Rdeča nit srečanja so bile projektne aktivnosti, ki nagovarjajo zeleno infrastrukturo, ohranjanje in izboljšujejo stanje ogroženih vrst in habitatnih tipov ob rekah. Projekt je sofinanciran v okviru Programa Sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija 2014-2020 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.
Zeleno infrastrukturo predstavljajo naravna in druga območja, ki so načrtovana na strateški ravni z okoljskimi elementi. Zasnovani so in se jih upravlja na način, da zagotavljajo širok spekter ekosistemskih storitev. Primer dobre prakse je naravni rezervat »Riserva naturale regionale Foce dell'Isonzo - Isola della Cona« blizu Tržiča, kjer se Soča izliva v Jadransko morje.

Namen delovnega srečanja je bila seznanitev projektnih partnerjev z napredkom opravljenih aktivnosti. Predstavljeno je bilo trenutno izvajanje projekta ter razprava je potekala o izzivih in predlogih boljše izvedbe projekta. Po razgovoru s projektnimi partnerji, torej strokovnjaki na področju zelene infrastrukture, smo začrtali skupno učinkovito izvajanje prihajajočih aktivnosti.

V popoldanskem času smo se partnerji udeležili zanimivega študijskega obiska zavarovanega območja naravnega rezervata Isola della Cona. Rezervat zajema 2.400 ha ob izlivu Soče. To je zamočvirjeno območje, obdano s številnimi lagunami in otočki. Znotraj parka je urejena tudi krožna učna pot, kjer je moč videti številne ptice, dvoživke, žuželke, bujno rastlinje ter konje, ki se prosto pasejo znotraj parka.

V sklopu projekta GREVISLIN se bo tudi na območju občine Ajdovščina izvedlo dve pilotni investiciji v zeleno infrastrukturo. V okviru protipoplavnih ukrepov bo postavljen protipoplavni nasip, izvedli bomo vzpostavitev razlivnih površin ob reki Vipavi ter renaturacijo poplavnega območja ob reki Hubelj. Nadejamo si velik prispevek projekta k dolgoročnemu razvoju in varstvu zelene infrastrukture na našem območju.

Oddelek za gospodarstvo in razvojne zadeve Občine Ajdovščina

“Projekt GREVISLIN je sofinanciran v okviru Programa Sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.”

Oglejte si tudi