Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

PROJEKT PRVI POSREDOVALCI

Zdravstveni dom Ljutomer  nadgrajuje projekt prosto dostopnih defibrilatorjev » Rešujmo življenja, vsaka sekunda šteje« s sistemom prvih posredovalcev. Če želimo, da bo preživelo več ljudi, ki se jim je nepričakovano ustavilo srce, moramo skrajšati čas od nastanka srčnega zastoja do nudenja pravilne prve pomoči.

V Sloveniji se vzpostavlja sistem prvih posredovalcev. Namen sistema prvih posredovalcev je, da pridejo do bolnika še pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči in prvi nudijo pravilno prvo pomoč osebam z nenadnim srčnim zastojem ali nekaterimi drugimi življenjsko ogrožujočimi stanji.
Študije namreč kažejo, da je pri srčnem zastoju za preživetje najbolj pomembno čimprejšnje izvajanje temeljnih postopkov oživljanja in uporaba zunanjega avtomatskega defibrilatorja (AED), česar pa se popolni laiki (svojci, mimoidoči) premalokrat lotijo, večinoma zaradi strahu in neznanja.

V sistem prvih posredovalcev so vključeni tudi gasilci PGD Veržej in Banovci. Leta 2019 so opravili  10 urni tečaj s teoretičnim in praktičnim preverjanjem znanja. Zaradi stanja epidemije s Covidom, je bilo delovanje prvih posredovalcev prehodno prekinjeno. 2. 5. 2022 so  opravili obnovitveni tečaj in so usposobljeni nuditi pravilno prvo pomoč pri srčnem zastoju odraslih in otrok, prav tako lahko posredujejo pri hudih krvavitvah in tujkih v dihalih, obvladajo pa še  prvo pomoč pri možganski kapi in bolečini v prsnem košu.

Od 2.5.2022 ko boste v primeru življenje ogrožujočega stanja poklicali na 112, bo dispečer ali dežurni zdravnik ocenil, ali gre za stanje, pri katerem bi lahko pomagali tudi prvi posredovalci. Ti bodo zatem dobili poziv in bodo pri vas pred prihodom ekipe nujne medicinke pomoči. Vaši gasilci pokrivajo območje Veržeja, Banovec in Bunčan, tako da prebivalce teh območij obveščamo, da sprejmejo pomoč gasilcev- prvih posredovalcev. Poleg usposobljenosti nudenja pravilne prve pomoči so zavezani k varovanju osebnih podatkov.

Oglejte si tudi