Logo MojaObčina.si

Veržej

DANES
9°C
-2°C
JUTRI
9°C
5°C

V ZD LJUTOMER S PONEDELJKOM ŠE HITREJŠA OBRAVNAVA PACIENTOV S SUMOM NA OKUŽBO S COVID – 19

VZPOSTAVLJA SE  COVID AMBULANTA IN ODVZEM BRISOV PO NAČINU DRIVE IN

 

Vsem občankam in občanom sporočamo, da s ponedeljkom - 02.11. 2020 v Zdravstvenem domu Ljutomer prične delovati “COVID-ambulanta” in  odvzem brisov po načinu “drive in”.

 

Delo v ambulantah bo potekalo kot do sedaj: to pomeni, da se še naprej naročate v času uradnih ur ambulante osebnega zdravnika, če je le ta odsoten, pa dobite vse potrebne informacije pri informatorju, kjer smo dostopnost še povečali tako, da smo vzpostavili še eno telefonsko linijo in v pomoč dali eno medicinsko sestro, tako da poskušamo vsem, ki našo pomoč rabijo čimprej ustreči. Če vam nas ne uspe dobiti, vas bomo v najkrajšem možnem času poklicali nazaj. Lahko pa nam pišete tudi na elektronsko pošto ambulante vašega zdravnika, ki je objavljena na spletni strani ZD Ljutomer.

 

Z vzpostavitvijo COVID-ambulante želimo zagotoviti čimprejšnjo in čimbolj kakovostno oskrbo vseh vas, za katere skrbimo in ki našo pomoč v času epidemije še bolj potrebujete. Če ste prehlajeni in imate znake okužbe z novim koronavirusom, kot so: povišana telesna temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, slabo počutje, bolečine v mišicah, oteženo dihanje - pokličite osebnega zdravnika – le ta vam bo dal nadaljnja navodila. Če bo presodil, da rabite pregled, vam bo povedal, kdaj priti v zdravstveni dom. Pregled se bo opravil v t.i. sivi coni (vsako prehladno obolenje oz. sum na okužbo s COVID19).

 

V primeru, da ste že oboleli za oboleli za COVID19-  ostanite doma, če pa se vam zdravstveno stanje poslabša – pokličete osebnega ali dežurnega zdravnika, ki  vas bo naročil na pregled, ki ga bo opravil v moderm kontejnerju na parkirišču zdravstvenega doma – t.i. rdeči coni – COVID ambulanti.

 

Vse otroke, ki bolehajo za prehladnimi obolenji, bodo prav tako pediatri, po predhodnem telefonskem pogovoru, po potrebi naročili na pregled, ki se izvede v belem kontejnerju - siva cona. Za otroke, ki so že oboleli za COVID19 in se jim zdravstveno stanje poslabša, se prav tako pokliče pediatra oz. dežurnega zdravnika, ki vas bo po potrebi naročil na pregled v rdečo cono – (modri kontejner)  - COVID-ambulanta.

 

Ko vas bo zdravnik pregledal in presodil, da je potreben bris na novi koronavirus SARS-CoV2, bo le tega sam izvedel ob pregledu. V primeru, ko pokličete zdravnika in bo le ta presodil, da potrebujete le bris na novi koronavirus SARS-CoV2, vas bo naročil na odvzem brisa pri nas po načinu drive in  (odvzem brisa iz avta/peš). Iz ambulante, kjer bodo diplomirane medicinske sestre skrbele, da bo vse potekalo kot mora, vas bodo preko SMS -a ali pa preko telefonskega klica,  obvestili, kdaj morate priti na bris. Pot odvzema brisa bo ustrezno označena. Na enak način vas bomo obvestili o rezultatu brisa. Ob odvzemu brisa boste dobili tudi pisna navodila NIJZ – a, kako se ravnati po odvzemu brisa in tudi o tem, kako se ravnati, če ste bili izpostavljeni okužbi s SARS-CoV2.

 

Prav tako bomo nudili, na željo pacienta, izvebo samoplačniških brisov s potrdilom. Cena le tega je 80 evrov, račun boste dobili domov preko položnice. Potrdilo bo lahko izdano v slovenskem ali angleškem jeziku.

Z uvedbo teh dejavnosti želimo domačinom te storitve, ki so v času epidemije najbolj potrebne, čimbolj približati. Hkrati s tem razbremenjujemo COVID ambulanto v Murski Soboti in želimo si, da opravimo čim večjo in čim boljšo zdravstveno oskrbo že pri nas – na primarnem nivoju. Kajti od naše oskrbe in triaže je odvisno nadaljnje zdravstveno stanje obolelih  ali poškodovanih. S tem pa tudi razbremenjujemo sekundarni nivo – bolnišnice. 

 

Še vedno pa nadaljujemo z izvajanjem brisov varovalcev in zaposlenih  v DSO Ljutomer in Domu Lukavci.

Za tiste delodajalce, ki imate med zaposlenimi take, ki so bili v tesnem stiku z okuženim in ne veste, kako urediti odsotnost z dela: delo od doma ali izolacija, nam prosim pišite na mail: dmd.kaurin@zd-lju.si, navedete podatke: ime in priimek, rojstne podatke, naslov, telefon, ter kakšen stik je bil (rizičen, visoko rizičen). Naš zdravnik medicine dela bo izdal mnenje, za katero obliko odsotnosti z dela gre -nato posredujemo na NIJZ v Ljubljano, kjer bodo imenovanemu v roku 72 ur domov posredovali ustrezno potrdilo o odsotnosti iz dela.

 

Cepljenje proti gripi se žal začasno prekinja, ker se je zaustavila dobava cepiva v Sloveniji. Trenutno smo pocepili že več kot 700 ljudi. Cepivo smo že naročili zraven, a so nam žal iz NIJZ- a sporočili, da cepiva trenutno v Sloveniji ni na voljo. Tako da trenutno ne moremo več izvajati cepljenja priti gripi. Ko prejmemo nove količine cepiva proti gripi, vas bomo pa o tem tudi obvestili.

 

Radi bi vas še spomnili na dosledno izvajanje vseh ukrepov in priporočil  v sled preprečevanja in širjenja okužbe z novim koronavirusom: že ob blagih simptomi okužbe (neobičajna utrujenost, izcedek iz nosu, kašelj, povišana telesna temperature, neobičajne bolečine v mišicah) ne prihajajte na delovno mesto, vzdržujte socialno distanco, redno umivajte in razkužujte roke, pravilno kihanje in kašljanje, da ne širimo okužbe (v robec - ki ga zavržemo), če zbolite, ostanite doma in pokličite svojega zdravnika, ki vam bo dal vsa nadaljnja navodila.

 

Le če bomo vsi dosledno upoštevali našteta priporočila, lahko skupaj premagamo virus.

 

ŽELIMO VAM VSE DOBRO, OSTANITE ZDRAVI - KOLEKTIV ZDRAVSTVENEGA DOMA LJUTOMER!

 

 

 

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi