Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Dobrodelna pobuda Kolesa za vse! se nadaljuje...

Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s svojimi avto-moto društvi in klubi nadaljuje z zbiranjem rabljenih koles za otroke iz socialno ogroženih družin, ki jo je začela lani jeseni. Do marca letos je bilo zbranih več kot 300 koles, ki so jih kolesarski serviserji pregledali in popravili, nato pa jih je Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje podarila družinam, ki bi jim sicer bila kolesarska mobilnost zaradi najrazličnejših razlogov onemogočena.

Zbirna mesta za rabljena kolesa v 14 slovenskih krajih

Zbiranje rabljenih koles bo do pomladi prihodnje leto potekalo na 14 lokacijah, in sicer na sedežu Avto-moto zveze Slovenije v Ljubljani ter pri lokalnih avto-moto društvih (seznam sodelujočih društev in termini prevzemov so objavljeni v tabeli). 

Da bodo otroci dobili primerno ohranjena in z vidika varne vožnje ustrezna kolesa, naj bo kolo ob predaji v takšnem tehničnem stanju, da ga je mogoče z minimalnim vložkom popraviti. AMZS bo s pomočjo sodelujočih kolesarskih servisov poskrbel, da bodo serviserji kolesa pregledali in popravili, nato pa jih bo predal ZPM Ljubljana Moste-Polje, ki bo bdel nad tem, da bodo kolesa prišla v prave roke. 

Pomoč sočloveku, ozaveščanje o varni udeležbi v prometu in okoljska nota

Kot je ob začetku pobude Kolesa za vse! povedal Davorin Smodiš, vodja področja AMZS članstvo,

je ena najpomembnejših storitev AMZS pomoč na cesti avtomobilistom, motoristom in tudi kolesarjem, ki se znajdejo v težavah. S projektom Kolesa za vse! pa si želimo, da bi naše poslanstvo pomagati še nadgradili in mobilnost na kolesu omogočili vsem tistim, ki bi sicer bili zanjo prikrajšani. Namen projekta je tudi osveščanje, da je za varno kolesarjenje primerno le tehnično brezhibno kolo, za kar poskrbimo v AMZS v sodelovanju s kolesarskimi servisi. Kolesarji pa morajo uporabljati zaščitno kolesarsko čelado, saj ima ta pri morebitnem padcu pomembno vlogo zaščite glave pred usodnimi poškodbami.

Za kolesarske čelade bo tudi tokrat poskrbel program za osvajanje prometnega znanja in varne uporabe kolesa med osnovnošolci Varno na kolesu. Smodiš pa je izpostavil tudi okoljevarstveno noto projekta:


Zbiranje rabljenih koles ima tudi pomembno okoljsko sporočilo: popravilo in ponovna uporaba kolesa sta za okolje bistveno bolj prijazna kot izdelava in nakup novega.

Prevzemna mesta rabljenih koles

KRAJ DRUŠTVO NASLOV TERMIN PREVZEMA KOLES
Celje AMD Šlander Celje Ljubljanska cesta 37, Celje po dogovoru (03 4922 620)
Dravograd AMD Dravograd Mariborska cesta 60, Dravograd torek med 17. in 18. uro ali po dogovoru prek e-pošte: amd.dravograd@gmail.com oziroma po telefonu 041 714 844 ali 041 470 492
Hrastnik AMD Hrastnik Cesta 1. maja 77, Hrastnik po dogovoru z Jožetom Guzajem (031 627 711)
Koper AMTK Koper Prešernov trg 4, Koper sreda od 14. do 17. ure
Ljubljana Avto-moto zveza Slovenije Dunajska cesta 128, Ljubljana sreda med 9. in 12. uro
Lukovica AMD Lukovica, zbirno mesto: Avto Kveder Obrtniška ulica 1, Lukovica sreda med 15. in 17. uro ter sobota med 10. in 12. uro
Maribor AMD TAM Maribor Zagrebška cesta 29, Maribor po dogovoru z Vojko Werglez (040 888 061)
Murska Sobota AMD Štefan Kovač Murska Sobota Noršinska cesta 2, Murska Sobota od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro
Novo mesto AMD Novo mesto Zwittrova ulica 1, Novo mesto po dogovoru z Jožetom Brulcem (041 626 177)
Ptuj  AMD Ptuj Cvetkov trg 4, Ptuj ponedeljek med 8. in 10. uro ter sreda med 14. in 16. uro oziroma po dogovoru (041 646 660)
Ravne na Koroškem AMD Ravne na Koroškem Dobja vas 128, Ravne na Koroškem od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro
Slovenske Konjice AMD Slovenske Konjice Liptovska 13, Slovenske Konjice (stavba AMD pri avtobusni postaji) po dogovoru (051 669 052 ali 041 793 986 ali avto-moto.drustvo@amis.net)
Šmartno ob Paki AMD Šmartno ob Paki Šmartno ob Paki 49 a, Šmartno ob Paki po dogovoru s Slavkom Šketom (031 776 389)
Vrtojba Društvo GAS Vrtejba Mednarodni mejni prehod 2 b, Šempeter pri Gorici (poligon pri Lesnini)

Oglejte si tudi