Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Podaljšanje veljavnosti certifikata Mladim prijazna občina

Občina Trzin je podaljšala veljavnost certifikata Mladim prijazna občina za obdobje 2021 do 2025!

Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je okviru programa Mladim prijazna občina objavil javni poziv za podaljšanje veljavnosti certifikata Mladim prijazna občina za obdobje od leta 2021 do leta 2025 Občina Trzin se je na poziv v predvidenem roku prijavila in strokovna komisija je ugotovila upravičenost občine do podaljšanja veljavnosti certifikata. S sklepom sprejetim 24. septembra 2021 je Občina Trzin postala nosilka certifikata Mladim prijazna občina za obdobje 2021-2025. Slavnostna podelitev certifikata Mladim prijazna občina ob 10-letnici programa je potekala 7. oktobra 2021 v Predsedniški palači v Ljubljani. V nagovoru prisotnim so pomen mladinske politike poudarili direktorica Inštituta za mladinsko politiko Nina Bavčar Čargo, predsednik Skupnosti občin Peter Misja in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Certifikat je s strani Nine Bavčar Čargo in predsednika skupnosti občin Slovenije Petra Misje prejel župan Peter Ložar.

Certifikat mladim prijazna občina je priznanje samoupravnim lokalnim skupnostnim, ki uspešno izvajajo ukrepe s področja vertikalnih in horizontalnih mladinskih politik. S tem nazivom se ponaša le 35 občin, Občina Trzin je certifikat prvič prejela leta 2017.

V skladu s pravili smo za podaljšanje veljavnosti certifikata morali dokazovati izpolnjevanje kriterijev v vseh 8 prednostnih področjih v zadnjih 4 letih in jih z obsežno prijavo tudi dokazali.

Prednostna področja so:

  • načrtno obravnavanje področja mladine (sprejeta Strategija za mlade v Občini Trzin od leta 2017 do 2022 in aktivnosti za pripravo nove strategije),
  • participacija mladih (redno delovanje Odbora za mlade),
  • organiziranje mladih (zagotavljanje prostorov Mladinskega kluba in financiranje mladinskega dela),
  • informiranje mladih (občinska spletna stran, s podstranjo za mlade http://www.trzin.si/sl/content/obcina/mladi.html, FB Odsev),
  • zaposlovanje mladih (možnost opravljanja pripravništva in prakse v občinski upravi, enkratne denarne pomoči, pomoči ob rojstvu otroka, financiranje programa CAT za starejše, ki ga izvajajo mladi)
  • izobraževanje mladih (dodeljevanje štipendij za nadarjene, manj premožne in športne štipendije za dijake in študente, podpora mladim perspektivnim športnikom),
  • stanovanjska politika (mladi kot prednostna kategorija v Stanovanjskem programu in subvencioniranje najemnine),
  • skupni projekti mladih in Občine na ravni politik za mlade (vsakoletni skupni dogodek Občine, Odbora za mlade in mladih). 
  • Kot dodatni prednostni področji smo v prijavi izpostavili še:
  • mobilnost mladih (subvencioniranje dijaških in študentskih IJPP vozovnic za primestni promet) in
  • zdravje mladih (subvencioniranje cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu, cepljenje proti HPV za dečke, subvencioniranje kliničnih pregledov dojk, UZ in mamografije za ženske).

Cilj projekta je, da bi vse občine nosilke certifikata še naprej zasledovale skupni cilj: generaciji mladih ponuditi varno in motivacijsko okolje za življenje in razvoj. Pomemben korak k doseganju cilja je tudi izpolnjevanje kriterijev za podaljšanje veljavnosti certifikata. S prejemom certifikata se občina zaveže ohraniti nivo ukrepov s področja mladinskih politikih, ki so bile podlaga za pridobitev certifikata.

Marjeta Trstenjak, Občina Trzin

Foto: Marjeta Trstenjak

Oglejte si tudi