Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

V projektu Poletavci – poletni bralci v izvedbi Knjižnice dr. Toneta Pretnarja sodelovali otroci iz vseh treh osnovnih šol

Branje nas spremlja na vsakem koraku, vsak dan moramo prebrati množico napisov, pogodb, pravil, reklam, vabil … pomembno je za (nadaljnje) učenje in učno uspešnost. Dobro usvojena tehnika branja pomeni tudi lažje učenje.  Razvijanje bralnih veščin podpiramo in nadaljujemo knjižnice in v ta namen oblikujemo najrazličnejše dejavnosti. Letos poleti je v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja 77 otrok sodelovalo v projektu Poletavci – poletni bralci. To je avtorski projekt Mestne knjižnice Ljubljana, projekt pa podpira tudi Občina Tržič, saj se zaveda pomena branja, poteguje se namreč za laskavi naziv Branju prijazna občina. Projekt so podprla tržiška podjetja: Turistično promocijski in informacijski center Tržič, Slaščičarstvo Cerkovnik, Melom d. o. o., Optika plus, Cvetličarna Danica in Elton pekarstvo in slaščičarstvo d.o.o.

Pomembno je,  da otroci  uživajo v branju zaradi lastnega interesa in radovednosti, ne pa, ker bi jih k temu vzpodbudila nagrada.  Če je veščina branja dobro razvita, nam omogoča prost dostop do vseh drugih znanj, sposobni smo se tudi ubraniti manipulacijam. Mladi danes raje posegajo po sodobnih medijih, a pri rokovanju z njimi možgani delujejo drugače kot pri branju. Z branjem otroci razvijajo veščine pozornosti, osredotočenosti, razmišljanja in presojanja. Branje ostaja eden odločilnih dejavnikov otrokove uspešnosti v šoli, ne glede na pojav novih medijev.

Še številčneje so otroci poleti brali knjige iz projekta Maček v žaklju. Čestitamo vsem.

Otroci, ki imate težave z branjem, se med šolskim letom lahko oglasite v knjižnici in vpišite v projekt Beremo s tačkami pomagačkami.

 

Sabina Šolar

Oglejte si tudi