Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Z Žanom Koširjem ustvarjamo promocijske zgodbe

Sedemnajst novih kolesarskih poti po Tržiškem, več kot 20.000 obiskovalcev na Gorenjski plaži, nove prenočitvene kapacitete, obnovljena infrastruktura za še boljši dostop do turističnih ponudnikov in znamenitosti, odmevne prireditve – vse to zaznamuje letošnjo turistično sezono v občini Tržič.
DO LETA 2020 BO OBČINA TRŽIČ POSTALA VODILNA GORENJSKA DESTINACIJA ZA TURNO KOLESARJENJE

 

Reliefna razgibanost, ugodni klimatski pogoji, ohranjena narava, obstoječa mreža vzdrževanih poti in gozdnih cest ter ugodna lega v bližini večjih središč in prometnic, so bile doslej neizkoriščene možnosti in obenem povod za pripravo strategije razvoja kolesarskega turizma v Občini Tržič.

 

Poleg infrastrukture za turne kolesarje se na območju občine nahaja tudi infrastruktura, primerna za cestne kolesarje, prav tako je dovolj poti za pestro večdnevno kolesarjenje. Za razvoj turnega kolesarjenja v občini so zelo pomembne planinske koče, ki ležijo na strateških kolesarskih točkah in bi morale svojo ponudbo prilagoditi med prvimi,« so v strategijo razvoja kolesarskega turizma v občini Tržič med drugih zapisali člani delovne skupine, v kateri je sodelovalo osem članov, v sodelovanju z Andrejem Žigonom iz Zavoda Aliansa, ki je specialist za marketing in svetovalec za infrastrukturo v adrenalinskih športih ter gorskem kolesarstvu ter Janom Klavoro, glavnim akterjem pri vzpostavitvi združenja Bike Alpe Adria.

 

Javni razpravi s predstavitvijo strategije razvoja kolesarskega turizma v občini Tržič, ki je bila februarja letos, so sledili konkretni ukrepi.

 

Na spletni strani http://www.visit-trzic.com/poti/kolesarske-poti/ je vpisanih 17 novih kolesarskih poti po Tržiškem. Opisom poti so priložene GPS sledi, težavnost in ostale karakteristike, dodane bodo še profesionalne fotografije in višinski profil poti. »Občina Tržič ima sedaj na spletu odlično predstavljene možnosti za gorsko kolesarjenje. V nadaljevanju bomo naredili še kolesarski zemljevid, terenske označbe poti ter oblikovali kolesarske turistične produkte, kjer bo možno njihovo trženje. Z vnašanjem novih tur bomo še nadaljevali,« pravi Vid Meglič, vodja Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti na Občini Tržič.

      V sodelovanju s PD Tržič in KS Sebenje je bilo v začetku septembra organizirano kolesarjenje Po poti treh zvonov, za katerega želimo, da v prihodnjih letih preraste lokalne okvirje. V nedeljo, 25. septembra pa Planinsko društvo Tržič pripravlja Dan tržiških planincev, v okviru katerega bo organizirano vodeno kolesarjenje, planinarjenje in tudi plezanje pod Storžičem.


Tržič je gostil tudi kolesarje v okviru večdnevne kolesarske prireditve Rekreatur, konec septembra pa v Slovenijo prihaja uveljavljen novinar James McKnight iz Velike Britanije, ki bo skupaj s priznanim fotografom poročal o MTB izkušnji v Sloveniji. Med sedmimi destinacijami, ki jih bosta obiskala med desetdnevnim obiskom, je tudi Tržič.


 ŽAN KOŠIR PROMOTOR TRŽIŠKEGA TURIZMA

Za promocijo atraktivnih kolesarskih poti in oblikovanje celotne zgodbe razkošja poti,  je Občina Tržič k sodelovanju povabila domačega olimpijca Žana Koširja, s katerim so bile posnete fotografije, ki obiskovalce pozdravljajo z večjih občinskih plakatnih mest.

Tudi ostali kazalniki na področju turizma v občini Tržič v letošnjem letu so ugodni. Vse turistične ponudnike vsak mesec obveščamo o aktivnostih občine na področju turizma ter o občinskih in državnih razpisih s področja turizma ter jih spodbujamo k predstavitvi svoje ponudbe na TripAdvisorju. Za turistične ponudnike pripravljamo tri praktične delavnice o spletnem trženju v turizmu. Junijski sledita še dve v septembru in oktobru. Prvi korak h oblikovanju konkretnih turističnih produktov, ki bodo omogočali trženje, je tesen stik s ponudniki in komuniciranje s Turistično promocijskim in informacijskim centrom in samo Občino Tržič.  V okviru občinskega razpisa bomo šestim ponudnikom turističnih namestitev sofinancirali izgradnjo prenočitvenih kapacitet, izboljšanje turistične ponudbe ali prenovo njihovih kapacitet. Zadovoljni smo s sezono na Gorenjski plaži, ki jo je v tej poletni sezoni obiskalo več kot 20.000 kopalcev, v amfiteatru Gorenjska plaža pa sta bila v organizaciji Občine Tržič dva regijsko odmevna koncerta slovenskih glasbenih skupin. Odmevni so bili tudi drugi dogodki in prireditve: 50. letnica pobratenja s francoskim mestom Ste-Marie-aux-Mines, 71. obletnica osvoboditve taborišča Ljubelj, Tržiške poletne prireditve v mestnem jedru, EU ples brez meja na prelazu Ljubelju, Pohod okoli Košute…. Z jesensko ponudbo se želimo v Tržiču približati tudi organiziranim skupinam, kot so upokojenci, društva, šole in jim ponuditi obisk Dovžanove soteske, ogled Lomske cerkve in domačo malico pri Španu.

Dobro sprejet pri turistih je Image katalog, v katerem so slikovito opisane poti po naravi, planinske in kolesarske poti, poti po mestu ter druge aktivnosti in prireditve. Preveden je v angleški in nemški jezik, v kratkem bo prevod v tuje jezike doživela tudi na novo oblikovana spletna stran http://www.visit-trzic.com. 


Veseli podatek, da imamo od letošnjega poletja v Tržiču dva nova ponudnika turističnih kapacitet in nočitev in sicer Hotel Sluga v mestnem jedru in Apartmaje in prenočišča Senično. Pri gostih dobro sprejeta je bila tudi pomoč, ki so jo lokalni vodniki z informacijami o lepotah Tržiča in promocijskim materialom nudili na platoju Ljubelj, kjer je v poletnem času delovala turistična stojnica.

 

NAČRTI ZA POPOLNO RAZKOŠJE POTI

  • V okviru projekta Interreg V-A, Alpe-Adria-Park želimo celovito razviti kolesarsko in pohodniško turistično infrastrukturo v Tržiču. 
  • Delna ureditev graničarske poti na Zelenici.
  • V pripravi so izhodišča celovitega razvoja območja na Zelenici, ki smo jih izoblikovali glede na izsledke srečanja z glavnimi akterji razvoja območja.  
  • Še v tem mesecu bodo označene poti na najbolj zveneči poti v občini – na Poti treh zvonov.

Pod okriljem najdaljše slovenske gore, v zmajevem mestu podjetnih in spretnih, mestu, ki piše čevljarsko in smučarsko zgodovino, kjer nam je fletno poletno ob več kot tisoč prireditvah na leto, se vsak dan nekaj novega dogaja. S pomočjo sodobnih informacijskih kanalov, pestrejšo ponudbo in novimi turističnimi produkti verjamemo, da bo tudi turistov v naših krajih vse več.

 

Oglejte si tudi