Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Vlada sprejela predlog Zakona o spodbujanju razvoja turizma

Vlada Republike Slovenije je 16. 11. 2017 sprejela Predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT–1), ki celovito ureja področje spodbujanja razvoja turizma. Zakon določa način načrtovanja in aktivnosti za izvajanje strategije razvoja turizma na državni ravni in za to potrebna sredstva. Med drugim uvaja nov vir sredstev za Slovensko turistično organizacijo, ki ostaja nosilka trženja in promocije celovite turistične ponudbe Slovenije.

Ena od pomembnejših sprememb, ki jih zakon prinaša, je višina turistične takse, ki jo bo tudi v prihodnje določala Občina. Gostje pa bodo poleg turistične takse po novem plačevali tudi promocijsko takso. Ta bo zaračunana v višini 25 % turistične takse in bo neposredni prihodek Slovenske turistične organizacije, s katero bo zagotovljeno financiranje trženja in promocije celovite turistične ponudbe Slovenije. Promocijsko takso bodo nastanitveni obrati skupaj s turistično takso nakazovali občini, ta pa bo promocijsko takso nato prenakazala STO.

Spremembe se obetajo tudi pri oprostitvah plačila turistične takse. Plačila turistične takse tako niso več oproščeni člani Planinske zveze Slovenije, ki prenočujejo v planinskih postojankah, prav tako se ukinja 50 % oprostitev za osebe, ki prenočujejo v kampih in mladinskih domovih. 

Na pobudo zainteresirane javnosti bo zakon ohranil regulacijo poklica turistični vodnik, natančneje  pa bo uredil tudi področje izjem pri splošnih pogojih za opravljanje dejavnosti organiziranja turističnih paketov (za izlete in primere občasnega organiziranja turističnih paketov za društva, šole ipd.).

Predlog zakona se sedaj seli v Državni zbor RS v odločanje in sprejem poslankam in poslancev.

Oglejte si tudi