Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

ŠUŠTARSKA NEDELJA 2019 - Tržič, 1. september 2019

Tržiška je ena in edin(stven)a
 

1. septembra 2019 bo v Tržiču potekala tradicionalna Šuštarska nedelja, na kateri bo mogoče od blizu spoznati in doživeti čevljarsko in drugo obrtno dediščino. Praznovanje se bo začelo v soboto, 31. avgusta z večernim koncertom skupin Big Foot Mama in Joške v'n ter zaključilo v nedeljo, 1. septembra s sejmom in številnimi spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle. Obljubljamo bogat program, ob katerem bo čevljarsko dediščino mogoče spoznati in jo v številnih delavnicah in interaktivnih vsebinah tudi doživeti.

 

Program letošnje Šuštarske nedelje ponovno daje poudarek čevljarski dediščini, ki je odločilno zaznamovala mesto in ljudi. Nedeljski program, ki bo potekal na številnih lokacijah, bodo z nastopi popestrila tržiška in druga kulturna društva.  Na stojnicah bodo svoje izdelke ponujali tržiški in drugi čevljarji, izdelovalci usnjenih izdelkov in drugi obrtniki. Rokodelstva, ki so nekdaj napolnjevala Tržič, bodo predstavljena s praktičnimi prikazi.

Letos bomo ponudbo obogatili tudi na področju kulinarike in po vzoru različnih mest po Sloveniji tudi v Tržiču organizirali kulinarični festival pod imenom Tok’ okusn.

Za bogat program, ki izpostavlja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel Tržiški muzej. V njem pripravljajo vrsto aktivnosti, v katerih bodo obiskovalcem različnih starosti na zanimiv način predstavil čevljarsko in drugo dediščino. Po stalni razstavi Tržiški šuštarji bodo potekali vodeni ogledi, ogledati si bo mogoče tudi stalne razstave Usnje vseh barv, Klobčič in nit, stari modni hit in razstavo Slovenskega smučarskega muzeja. 

Otrokom bo namenjena detektivska pot -  Pot radovednega čeveljčka, pred Pollakovo kajžo Tržiškega muzeja se boste lahko posladkali s šmornom.

Razstava z naslovom Slovo od Peka  bo odprta v Galeriji Atrij, kjer bo predstavljena zgodovina Peka. V njem so v najboljših letih izdelali in prodali toliko čevljev, da bi, če bi jih postavili drugega pred drugega, Tržič povezali z Moskvo, zaposloval je več kot 5.000 ljudi. Leta 2016 je šel Peko v stečaj. Razstava predstavlja njegovo zlato dobo in prežitke, ki nas nanjo spominjajo. V nedeljo, 1. septembra bo skozi cel dan organizirano vodenje po razstavi v spremstvu kustosa.

V Kurnikovi hiši, v kateri se je rodil znan tržiški pesnik in zbiralec izročila Vojteh Kurnik (1826–1886) in je najstarejša stavba v Tržiču, je letos odprta nova stalna razstava kolarstva z naslovom Kolo se vrti, ko prenaša tovor in ljudi, po kateri bo potekal voden ogled. Pred hišo si bo mogoče ogledati izdelovanje koles in kočij, udeležili se boste lahko ustvarjalnih delavnic, namenjenih otrokom, starim od 7 do 12 let. V krušni peči si boste lahko spekli svojo tržiško fliko.

V kulturno-zabavnem programu na kulturnem odru vas bodo tržiški kulturniki popeljali po zanimivostih iz tržiške čevljarske tradicije. Ob ljudskih pesmih, plesih in vižah ter ob odlomkih frejšprehunge – dogodka, na katerem so čevljarske vajence sprejeli med pomočnike – boste spoznavali življenje čevljarjev, kakršnega se danes ljudje le še spominjajo.

Sodelovali bodo:

Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Karavanke,

Pevke Kulturnega društva Karavanke,

Pevci Kulturnega društva Jerbas,

Godci Kulturnega društva Jerbas,

Plesalke univerze za tretje življenjsko obdobje,

Kulturno društvo Kruh Križe.

Program bosta povezovala David Ahačič in Jana Kus.

Na glavnem odru bodo za dobro vzdušje tekom celega dne skrbeli ansambli Kumske punce, Extra kvintet, Mali Oglasi Band in Ansambel Opoj.

Poseben program namenjamo otrokom, ki bo letos ravno preko otroške dramske igre, ki jo pripravlja gledališka skupina gluhih, ozaveščala širšo javnost o načinu življenja gluhih.

Predstava bo potekala v znakovnem jeziku gluhih, ki ga bo za slišeče tolmačil tolmač znakovnega jezika. Cilj programa je razvijati samobitnost kulture gluhih, katere osnovna značilnost je znakovni jezik gluhih in približati njihov svet slišečim.

 

Tržič, kljub propadu Peka, ostaja kraj z najbogatejšo čevljarsko tradicijo, ki se kaže v prostoru, še bolj pa v ljudeh. Dediščina med Tržičani še živi, želimo pa si, da bi jo začutili tudi obiskovalci od drugod. Prav zato poudarjamo pomen čevljarstva, kajti čevlje nosimo vsi. Če bomo v prihodnje znali spoštovati lastno, se nam ne bo treba bati za obstoj slovenskih čevljarjev, ki obutev še izdelujejo. A lastno tradicijo moramo najprej spoznati, šele potem jo bomo lahko spoštovali in cenili.

 »Prid'te, se ga bomo skupej obul.«

 

Za več informacij vam je na voljo: Božena Peterlin na telefonski številki 070 431 667 ali preko elektronske pošte na naslovu: info@sustarska-nedelja.si.


 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi