Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Tržiška občina diha s športnim srcem

Občina Tržič bo v letošnjem letu namenila dobrih 180.000 evrov za sofinanciranje letnih programov športa. Pogodbe z društvi so podpisane, članstvo v njih je v porastu.
Javni podpis pogodb o sofinanciranju letnih programov športa, ki ga Občina Tržič običajno pripravi v prvi polovici februarja, je priložnost, da predstavniki društev izmenjajo svoje poglede na delo v tržiškem športu in podajo predloge za izboljšanje.

Na javni razpis je letos uspešno kandidiralo 23 športnih društev in organizacij s področja športa, ki jim bo iz občinskega proračuna za sofinanciranje letnih programov športa in dela strokovnega kadra zagotovljenih 180.951,97 evra.

V tem letu občino na področju športa čaka izvedba kar nekaj večjih projektov. Po 18 letih bodo v Križah ljubitelji najbolj priljubljene igre z žogo, dočakali  nogometno igrišče. Občina Tržič je plačala še zadnji obrok kupnine za okrog 15.000 kvadratnih metrov veliko stavbno površino pri osnovni šoli v Križah. V tem tednu je bila podpisana pogodba za postavitev vlečnice v Lomu, konec maja bo zaživel fitnes na prostem, ureja se dostop do mini parka v Sebenjah, rešujejo se  težave okrog balinišča v Bistrici.

»Tržič raste kot športno mesto. Šport je pomembna prioriteta tudi v življenju, tesno je povezan s kvaliteto preživljanja prostega časa, s samopodobo, s samozavestjo posameznika. Povezave z zdravjem so dokazane. To, da imamo  vse več športnikov v občini, mi predstavlja sladko skrb,« je ob podpisu pogodb povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. In dodaja: »Še posebej nam je šport dragocen na področjih, ki vključujejo vse generacije naših občank in občanov in kot tak povezuje ter združuje. Za vse številčnejša športna društva v občini se bodo zagotovo našli tudi primerni prostori.«    

 

»Tržiška mladina dosega dobre rezultate. Dvanajst let nas presenečajo z naslovi državnih prvakov,« je povedala Ema Zajc, predsednica Kegljaškega kluba Ljubelj Tržič. Prav tako zelo uspešno tekmujejo tudi na članskem področju tako v moški kot ženski konkurenci.

Hvaležni za občinsko pomoč so tudi člani Plesnega kluba Tržič, ki zaradi tega čutijo še večjo odgovornost do lokalne skupnosti. Klub, ki bo 27. maja praznoval 20. letnico delovanja, se lahko pohvali z množičnim članstvom, razveseljivo je, da tudi s podmladkom. Edino kar pogrešajo je stalni prostor za vadbe, saj so zdaj zaradi prostorske stiske s treningi razpršeni po različnih dvoranah po vsej občini.

V vzponu je pohodništvo. V Planinskem društvu Križe beležijo 10 do 15 % porast organiziranih pohodov, povečuje se tudi število otrok pohodnikov. Idej jim ne zmanjka. Letos se bodo lotili izdelave plezalne stene v gozdu in s tem zagotovo pridobili še kakšnega novega podpornika.

Tudi v Planinskem društvu Tržič opažajo porast članov in dejavnosti na prostem. Športno plezanje v Tržiču pa ni rožnato. Za vzgojo mladih plezalcev bi nujno potrebovali balvansko steno, saj je plezalna stena v Dvorani tržiških olimpijcev prezahtevna za otroke in rekreativno plezanje. Zaradi neprimernih pogojev plezalci trenirajo v drugih občinah.

Že sedmo leto uspešno deluje Atletski klub Križe Tržič. V Križah so idealni pogoji za delo z otroki na prostem, v zimskem času pa koristijo prostore šolske telovadnice. Štiri vaditeljice otrok se držijo načela, da merilo ni zmaga, ampak gibalni napredek otrok.

Ženski rokometni klub Tržič deluje že od leta 2006. Kot je povedala ena od trenerk, Magda Mandelc, so mlajše generacije bolje zastopane, število otrok, željnih igranja rokometa se povečuje.

V Tržiču radi plešemo, tako tekmovalno kot rekreativno. Plesni studio Špela skrbi za najrazličnejše plesne vadbe in športno rekreacijo. Sredstva, ki jih prejme s strani občine pa namenijo za nakup dodatne opreme in omogočajo mladim plesalcem udejstvovanja na tekmovanjih. V svojih vrstah imajo tudi člane iz sosednjih občin.

KD Zakon deluje na dveh področjih. Na eni strani je tekmovalni šport, ki ga odlično zastopa najboljši slovenski zimski olimpijec, deskar Žan Košir, ki ima v svoji zbirki tri olimpijske medalje. Na drugi strani pa širijo zdrav duh v zdravem telesu s tedenskimi aerobnimi vadbami in športno družabnimi dogodki. 

Noelle Kavčič, predsednica Splošnega društva BONO je povedala, da je društvo majhno, brez podmladka, imajo pa veliko članic in članov, ki hodijo trikrat na teden na vadbe in s tem potrjujejo, da je šport pomemben del življenja.

Nogometni klub Tržič 2012 ima 165 članov. Misli nogometašev so usmerjene v novo nogometno igrišče v Križah, na katerem bodo lahko zaigrali že septembra.

Tekaški klub Tržiške strele ima v svojih vrstah tako vrhunske tekmovalce, ki v ta šport vlagajo veliko prostega časa in denarja kot tudi rekreativne tekače.  V svojih vrstah bi si želeli več podmladka.

Namen delovanja Teniškega kluba Tržič ostaja organizirano razvijanje in usmerjanje igranja in razvoja tenisa.

Brane Hervol, predsednik Balinarskega kluba Bistrica pri Tržiču je povedal, da imajo balinarji nekaj težav z igriščem (streha, igralna površina, razsvetljava). Upajo, da se bodo hitro in ugodne rešile. Balinarski klub letos praznuje 30. letnico neprekinjenega delovanja.

Dušan Kavčič, predsednik Balinarskega kluba AC Žepič Tržič je povedal, da balinarji podmladka nimajo, ker za mladino balinanje trenutno ni zanimivo v poplavi vseh ostalih športov na območju občine, s katerimi se lahko ukvarjajo.  Tekmujejo s člani v državni ligi, v zimskem času, ko balinišča mirujejo, pa društvo že nekaj let skrbi za premično drsališče, ki ga Občina Tržič vsako leto postavi na Balinišču Ravne. Od 1. 12. 2017 do 15. 1. 2018 so našteli preko 5500 obiskovalcev, dobro pa se je prijelo tudi kegljanje na ledu, predvsem pri starejših občanih in tudi občankah. Društvo pa med drugim organizira ali soorganizira tudi več družabnih dogodkov, ki so pomembni za krajane KS Ravne.

Člani Namiznoteniškega kluba Križe nastopajo v treh ligah in organizirajo različna tekmovanja. Želijo si dvorane, v kateri bi imeli stalno postavljene igralne mize, saj se te, ob nenehnem postavljanju in pospravljanju uničujejo.

Pravi fenomen med tržiškimi športnimi društvi pa je Športno društvo Podljubelj, ki je prebudilo celotno vas. V njem je skoraj 300 članov, ki se bodo letos med drugim merili v mnogoboju.

Matjaž Dovžan, predsednik Splošnega športnega društva Tržič, je zadovoljen z izkoriščenostjo dvorane Sokolnica. Velika dvorana je primerna za košarko, odbojko, badminton in podobne športe, mala dvorana pa omogoča izvedbo plesnih in aerobičnih aktivnosti.

Mlada in zagnana ekipa deluje v Športnem društvu Lom, kjer so po treh letih dodobra izkoristili belo zimo za smučanje in sankanje. Organizirali so nekaj smučarskih tekmovanj in se kot soorganizator podpisali pod  »Lumarjev Vertical na Zelenico« (državno prvenstvo v vzponu) in »Hobby vzpon na Zelenico».

Z lepimi uspehi v tej zimski sezoni se lahko pohvalijo tudi v Nordijskem smučarskem klubu Tržič, saj je prvo zmago v smučarskih skokih za svetovni pokal dosegel njihov član Anže Semenič. Veliko dela klub čaka pri urejanju doskočišč na skakalnicah. »Uspehi nas motivirajo in dajejo zagon za nadaljnje delo. Vpisa otrok imamo ravno toliko, kot ga potrebujemo,« je povedal Matija Stegnar, predsednik NSK Tržič, ki letos praznuje 50. letnico delovanja.  

Tudi teden ki je pred nami, bo v Tržiču zelo športen. V ponedeljek, 12. marca 2018 ob 19. uri bo Športna zveza Tržič v Kulturnem centru razglasila Naj športnika Tržiča in podelila priznanja najuspešnejšim in najbolj obetavnim športnikom v lanskem letu ter tistim, ki so v preteklem letu osvojili naslov državnega prvaka. »Podelili bomo devet malih športnih znakov Občine Tržič mlajšim od 16 let, ki so osvojili  naslov državnega prvaka, osem športnikov bo prejelo veliki športni znak, podeljujemo priznanja za obetavne in naj športnike, pet priznanj bo podeljenih za  izjemne dosežke v preteklem letu, tri društva, ki letos praznujejo visoki jubilej, pa bodo dobila plakete,« napoveduje Biserka Drinovec, sekretarka Športne zveze Tržič.     

V petek, 16. marca ob 18. uri pa Občina Tržič na Trgu svobode pripravlja veličasten sprejem bronastega olimpijca iz Pjongčanga, deskarja Žana Koširja.

 

Oglejte si tudi