Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

HITRO s KOLESOM

Odprtje mreže za izposojo koles je prvi korak k celovitemu in dobro podprtemu sistemu izposoje koles na Gorenjskem. »GORENJSKA.BIKE« je produkt, ki je nastal v okviru operacije HITRO s KOLESOM v okviru sredstev CLLD 2014-2020 na 1. javnem pozivu LAS Gorenjsk košarica. Ta je v višini 80% sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupna vrednost operacije (neto upravičeni stroški + DDV) je 533.582,88 €, od tega vrednost ESRR 249.991,60 € (80 %).

Partnerji v projektu: BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj (vodilni partner), Občina Bled, Občina Jesenice, Mestna občina Kranj, Občina Naklo, Občina Radovljica , Občina Tržič, in CIPRA Ljubljana.

 

Z vzpostavitvijo mreže za izposojo koles v 5 občinah območja LAS Gorenjska Košarica nadgrajujemo že obstoječe sisteme v MO Kranj (KRsKOLESOM), Jesenicah (JesNICE Bikes) in Bledu (Bled Green ways). Tako bomo še več prispevali k razvoju trajnostne mobilnosti in spreminjanju navad prebivalstva v smeri  večje uporabe nizkoogljičnega transporta in javnega prevoza. 

V sistemu GORENJSKA.BIKE je zdaj 28 postaj v MO Kranj, 6 postaj v občini Jesenice, 5 postaj v občini Radovljica, 3 postaje v občini Tržič in 1 v občini Naklo. Skupaj je na razpolago 245 koles od tega jih je okoli 60%  s pomožnim električnim pogonom (E-kolo).

V sistem se občani lahko prijavijo ali preko spleta (www.gorenjska.bike) ali preko aplikacije za pametne telefone MOBILN.SI. Možna je sezonska ali mesečna izposoja. Na izbiro je E-kolo ali navadno kolo.

Operacija HITRO s KOLESOM pomeni pomemben korak pri vzpostavitvi info. točk za izposojo koles, ki bodo osnova za zagon delovanja mreže izposoje koles na celotnem območju Gorenjske.

 

Operacija se priključuje aktivnostim za vzpostavitev celovitega in urejenega Gorenjskega kolesarskega omrežja v katerega je vključenih vseh 18 občin in sosednje Komenda, Kamnik, Vodice, Medvode, Logatec in Cerkno. Po območju so speljane tako državne kolesarske povezave kot tudi pomembnejše lokalne povezave. Zanj sta v pripravi enotni turistični zemljevid in sistem označevanja omrežja

 

Pomemben del so tudi aktivnosti operacije »E-nostavno na kolo« v sklopu sredstev LAS Gorenjska košarica-CLLD 2014-2020, ki nadgrajuje GKO. V njem sodelujejo 4 občine in Turizem Bohinj. Postavljamo kolesarska počivališča, Univerzalne polnilnice za E-kolesa od tega so 3 solarne in nakup 32 električnih koles. V pripravi je sistem certificiranja 'kolesarju prijazni ponudnik' in vrsta izobraževalnih delavnic zanje.

 

Vse navedenih aktivnosti  izvajamo koordinirano v sodelovanju z razvojnimi agencijami BSC Kranj, RaGOR in Sora ter s pomočjo strokovnjakov in kolesarskih navdušencev. 

 

Posledica takšnega pristopa bodo enotni pogoji in izjemni temelji za razvoj tako dnevnega, rekreativnega in turističnega kolesarstva v vseh 18  Gorenjskih občinah in 6 sosednjih. Tako urejenega modela ne izvajajo nikjer v Sloveniji zato računamo, da ga bomo kot 'primer dobre prakse' razširili na celotno območje Republike Slovenije.

 

Pripravili:

Ekipa LAS Gorenjska košarica

Domen Bekš, Nina Zupan in Mitja Mežnar

 

Oglejte si tudi