Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

ZID, POVEJ NAM ZGODBO

V letu 2022 je skupna tema držav, ki sodelujejo pri Dnevih evropske kulturne dediščine, Trajnostna dediščina. V oktobru smo se vključili v projekt tudi v Vrtcu Tržič. Sodelovali smo s projektom ZID, POVEJ MI ZGODBO. Z otroki smo raziskovali okoliške stavbe in pomembnost arhitekturne dediščine, ki nas ves čas obkroža, a jo imamo pogosto za samoumevno. Pozorni smo bili na bolj ali manj znane stavbe, ki so zaznamovale mesto Tržič.

ENOTA KRIŽE:

Otroci iz skupine Oranžna igralnica so si ogledali stare stavbe v okolici Križev. Ogledali so si tudi, kje je bila včasih železniška postaja. Po ogledu so risali staro šolo in izdelovali makete železniške postaje z vlakom.

Otroci iz igralnice Mint so si na sprehodu in na slikah ogledali različne portale. Portale so narisali tudi okrog kartonaste hišice, ki so jo otroci v sklopu projekta »prenovili« – oblekli so haljice, vzeli so pleskarske čopiče in hišico prebarvali z vodenimi barvami.

V Zeleni igralnici so se odločili, da bodo preko projekta spoznavali stare stavbe v bližini vrtca. Odločili so se za gostilno Pr"Benk. Na sprehodu so se ustavili pred gostilno in jo narisali, v igralnici pa so svojim umetnijam dodali barve.   

V Rumeni igralnici so si ogledali prostor, kjer je bila nekoč šola. Narisali so jo v trenutnem stanju, nato pa kako bi jo prenovili in čemu bi bila namenjena. Najpogosteje so si zaželeli telovadnice, hiše igrač ipd. Idej je bilo veliko.

ENOTA PALČEK:

Otroci iz igralnice Pri Zvezdici Zaspanki so izbrali grad Neuhaus. Raziskali so njegovo zgodovino in življenje ljudi, ki so živeli na njem. Risali so ga z različnimi likovnimi tehnikami in ga umestili v maketo Tržiča.

Igralnica Pri Kekcu je raziskala kovaštvo. Odšli so v Tržiški muzej in si ogledali fužino Germovko. Preizkusili so se v udarjanju s kovaškim kladivom. Izdelali so svoja železna polkna iz papirja in z njimi okrasili vrata igralnice. Tudi v igralnici so izdelali svojo kovačnico iz kartonaste škatle. V njej so se zelo radi igrali.

V oddelku Pri mačku Muriju so raziskovali dekliški dom. O njem so poizvedovali po različnih literaturah, si ga ogledali in ga izdelali iz odpadnega materiala ter ga pobarvali z voščenkami.

V igralnici Pri sovici Oki so raziskovali cerkev Svetega Andreja. V skupini so zbirali prazno embalažo in tako iz škatel sestavili tržiško cerkev Svetega Andreja. Skupaj so jo zlepili, pobarvali in dopolnili s podrobnostmi.

V skupini Pedenjped so raziskali Tržiški muzej. O pomembnih informacijah jih je seznanil kustos dr. Bojan Knific. Muzej so obiskali, ga spoznali in poustvarili iz blaga in škatle.

V skupini Pri Vidku in njegovi srajčici so poustvarjali železna polkna in vrata. Za okno so uporabili deščice, ki so jih pobarvali s belo barvo (za okvir) in s črno barvo (polkna). Železna vrata so poustvarili na karton z odtiskovanjem s pomočjo gobice.

Otroci iz skupine Pri Povodnem možu so raziskovali objekt BPT. Poustvarili so ga iz tulcev in razstavili v garderobi. O kompleksu BPT so se pogovarjali in si izmislili tudi svoje zgodbe o dogajanju v njem.

V oddelku Mišmaš so raziskovali okolico Tržiča. V gozdu pod Kamnekom so odkrili zelo staro kamnito skulpturo – kapelico. V oddelku so iz kamenja in malte izdelovali svoje kamnite skulpture in kapelice. Po ogledu kolarske razstave v Kurnikovi hiši pa so izdelali še lesene cize.

ENOTA DETELJICA:

Otroci iz igralnic Sončnica, Regratova lučka ter Planika so si v sklopu projekta ogledali posebnosti in znamenitosti, ki predstavljajo ohranjanje kulturne dediščine tržiškega starega mestnega jedra. Nato pa so glavno ulico mesta Tržič – »Pvac« poustvarili kar na hodniku vrtca iz naravnih materialov, papirja in barv.

Otroci iz skupine Marjetica so na sprehodu opazovali različne zgradbe in opazili večjo stavbo na hribu nad mestnim jedrom. Ugotovili so, da je to grad, čeprav mu ni podoben. Ko so se povzpeli na mesto gradu, so opazili le ostanke Hudega gradu. Zato so otroci po svojih zamislih, predvidevanjih, konceptih in kreativnostih narisali načrte gradu. V vrtcu pa so izdelali tudi maketo gradu iz naravnega in odpadnega materiala.

Prav tako so v skupini Mak spoznavali Hudi grad. Obiskali so njegove ruševine in risali načrt gradu. Spoznali so zgodbo o zakleti grajski hčeri. Izdelali so si tudi meče, oklepe, krone, nakit … in se igrali, da živijo na Hudem gradu.

Skupina iz dislociranega oddelka v OŠ Bistrica je obiskala Tržiški muzej. Spoznali so različne ljudske zgodbe, ki so jih kasneje pripovedovali tudi sami. Izdelovali so copatke in si ogledali film o ptičku. Za konec so izdelali lutke na lesenih paličicah ter plakat, kjer so predstavili, kar so spoznali.

Glede na pestre dejavnosti v okviru projekta Zid, povej mi zgodbo, smo v Vrtcu Tržič dokazali, da se zavedamo pomembnosti dediščine, njenega vpliva na boljšo kakovost življenjskega okolja, da lahko pripomore k bolj povezani skupnosti in k večjemu razumevanju med različnimi kulturami. V podobnih projektih bomo še sodelovali, do takrat pa vas vabimo, da si ogledate naše izdelke, ki so nastali v okviru projekta.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju s TPIC Tržič po izložbah v mestnem jedru Tržiča. Za ogled bo na voljo do konca decembra.

 

Zbrali in zapisali:

Nina Založnik in Ina Mokorel

Oglejte si tudi